9 feb. 2014

Detartrajul cainelui sau pisicii: cand si cum?

Problemele cavitatii bucale ocupa un rol important in patologia animalelor de companie, chiar daca, uneori, sunt tratate cu indiferenta de catre proprietari. Primul semn care atrage atentia asupra existentei unui dezechilibru stomatologic ar fi halitoza, sau halena, adica mirosul urat al gurii.
In cazurile grave se constată hipersalivatia si chiar refuzul hranei, datorita proceselor inflamatorii (gingivita, inflamatia gingiei), care generează durere la acest nivel, pe langa alte semne clinice.
Una dintre cauzele determinante ale gingivitei este depunerea de tartru, tartrul formandu-se prin impregnarea plăcii bacteriene (pelicula de bacterii si resturi alimentare acumulata mai ales la baza dintilor) cu sarurile de calciu prezente in saliva. Acumularile de tartru irita gingiile, acestea se inflameaza, devin chiar hemoragige la usoara atingere, iar in timp tot acest proces evolueaza catre retragerea acestora (asa numita retractie gingivala), generand adevarate spatii intre gingie si dinte.
Tartrul supragingival este reprezentat de acumularile depozitelor vizibile formate pe dinte, iar cel subgingival de acumularile din spatiile mai sus mentionate, intre dinte si gingie. Aceste depuneri atrag in continuare bacterii si formarea peliculei bacteriene. Din acest stadiu riscul bolilor gingivale si parodontale este deja foarte mare. Pentru a preintampina aceste probleme medicul poate recurge la detartraj. Detartrajul este un tratament ce consta in spargerea si indepartarea depozitelor, manual sau cu ajutorul unui aparat cu ultrasunete. Acest aparat are o ansa metalica ce vibreaza in spectru ultrasonic, iar vibratiile produse, transmise printr-o pelicula de apa, duc la dezintegrarea tartrului.
Manopera nu este dureroasa, dar atat sensibilitatea dintilor de la acest nivel cat si necooperarea animalului implica necesitatea anestezierii acestuia. La ORTOVET optam de regula pentru detartrajul cu ultrasunete pentru că doar asa putem indeparta si tartrul acumulat subgingival, principalul vinovat in evolutia bolii parodontale. Dupa detartraj se recomanda un masaj usor al gingiei cu gel cu clorhexidina sau,in cazurile grave, chiar antibioterapie si medicatie antiinflamatorie.
Medicul veterinar stabileste periodicitatea consultatiilor stomatologice in functie de gravitatea diagnosticul, iar pe cea a detartrajului in urma consultatiilor. De dorit ar fi ca detartrajele sa se faca cat mai rar, cu conditia sa se respecte toate masurile profilactice recomandate, nu pentru ca ar reprezenta tratamentul in sine un pericol, ci datorita faptului ca la fiecare tratament de curatare pacientul va trebui anesteziat, iar cu cat este mai inaintat in varsta cu atat riscurile anesteziei sunt mai mari.
ORTOVET recomanda ca orice anestezie, reclamata de diverse acte chirurgicale (sterilizare, ortopedie, reparatii după traume), sa fie folosita si pentru un eventual detartraj, daca acesta este identificat ca oportun de catre medic. In aceste cazuri, detartrajul poate fi efectuat simultan cu manopera chirurgicala principala, asa incat durata anesteziei nu se mareste.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu