27 dec. 2011

Cum elimini matreata la caini

Matreata poate fi o problema dificila, mai ales la cainii care au blana lunga si deasa.
Afla cum sa elimini matreata la caini si ce masuri poti sa iei pentru prevenirea acestei probleme.

Acumularea de piele uscata si celule moarte se manifesta la caini in acelasi mod ca si la oameni, dar cauzele sunt mai diverse. Matreata este insotita de mancarimi, lucru ce va face patrupedul sa se scarpine mai des.

Matreata apare cel mai des la caini in jurul gatului, pe spate si sub coada. Afla cum poti elimina matreata si cum poti preveni aparitia ei la cainele tau.

Cauzele care duc la aparitia matretii

Cand cauti cauza care duce la descuamarea excesiva a pielii cainelui tau, incepi cu cele mai frecvente. Alimentatia duce uneori la aparitia matretii atunci cand cainele tau nu beneficiaza de un regim diversificat cu toate substantele nutritive necesare.

Ingrijirea deficitara a blanii sau lipsa de miscare pot fi alte motive pentru care pielea cainelui tau da semne de suferinta.

Matreata poate fi si un simptom pentru o problema de sanatate mai grava. Printre afectiunile care duc la uscarea si descuamarea pielii la caini se numara hipotiroidismul, diabetul zaharat, insucficienta renala si diareea cronica.

Pielea poate fi iritata si de la exterior, de catre acarieni. Cheyletiella sau "matreata plimbatoare" este un parazit mic si alb care irita pielea cainelui. Puricii pot cauza aparitia matretii in zone coapselor, in timp ce scabia produce uscarea pielii in jurul urechilor si al incheieturilor picioarelor.

Remedii pentru matreata

Primul impuls poate fi achizitionarea unui sampon special impotriva matretii, dar este important sa elimini si cauza care a dus la aparitia problemei.

Alimentatia exclusiv uscata poate sa nu contina toate substantele nutritive necesare cainelui. Daca patrupedul tau este obisnuit cu aceasta dieta, incearca sa ii oferi si mancare umeda, fie din comert, fie gatita de tine.

Suplimentele alimentare care pot rezolva problema includ uleiul de in sau uleiul de peste, bogate in acizi grazi Omega-3, si Vitamina E.

Odata ce te-ai asigurat ca dieta cainelui este corecta, este important si sa-l imbaiezi in mod regulat. O baie lunara pe timpul iernii si bilunara atunci cand vremea este calda poate elimina complet problema. Samponul anti-matreata special pentru caini contine sulf sau acid salicilic si poate avea efecte benefice asupra pielii cainelui.

Dupa baie, este important sa periezi blana cainelui. In cazul cainilor cu blana scurta, poti folosi si cremele hidratante pe care le folosesti si tu pentru maini.

Prevenire

Pentru a te asigura ca matreata nu va deveni o problema, ofera-i cainelui o alimentatie echilibrata. Perierea regulata a asigura imprastierea grasimilor naturale produse de pielea si blana cainelui.

Nu folosi insa o perie prea iritanta. Inainte sa-ti periezi cainele, verifica ce senzatie iti produce tie peria cand o misti pe scalp. Daca te irita pe tine, nici cainelui nu-i va face placere.

Un regim de exercitii fizice regulate iti va mentine cainele in forma si ii va intari sistemul imunitar. Astfel, cainele va fi mai putin predispus la probleme neplacute, ca matreata.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu