1 dec. 2011

Mentinerea sanatatii pestilor de acvariu

Mentinerea sanatatii pestilor de acvariu nu este un demers complicat, insa implica disciplina si activitati repetate, menite sa asigure conditiile de mediu ideale pentru animalele tale de companie.
Care sunt masurile pe care ar trebui sa le iei pentru a asigura sanatatea pestilor de acvariu, descopera in continuare!

Schimbarea apei din acvariu

Unul dintre principalele aspecte care influenteaza sanatatea pestilor este calitatea apei din acvariu. Este esential ca aceasta sa fie schimbata regulat pentru a inlatura substantele daunatoare si reziduurile. Ideal ar fi sa schimbi un sfert din cantitatea de apa o data pe saptamana sau o cantitate mai mica de atat, de doua ori pe saptamana.

In intervalul de timp dintre doua schimbari de apa, monitorizeaza nivelul a doua substante care pot avea un impact negativ considerabil asupra pestilor tai: amoniacul si nitratul. De asemenea, verifica si nivelul pH-ului apei din acvariu. In cazul in care este nevoie sa modifici pH-ul, pietrele iti vor fi de ajutor pentru a-l mari, in timp ce lemnul sau plantele te vor ajuta sa il micsorezi.

Temperatura constanta

Pentru a evita stresul care risca sa iti imbolnaveasca pestii, asigura-te ca acestia beneficiaza de o temperatura constanta a apei. Alege nivelul ideal pentru speciile de pesti pe care le detii si foloseste echipamentul adecvat pentru incalzirea apei - nu uita sa il verifici periodic pentru a te asigura ca functioneaza in parametri optimi.

Nu uita sa plasezi si un termometru pentru a putea verifica temperatura ori de cate ori doresti. De asemenea, schimbarea apei ar trebui sa tina si ea cont de temperatura la care se simt bine pestii tai: asigura-te ca nu adaugi apa prea rece sau prea calda in interiorul acvariului.

Atentie la hrana

Pestii tai au nevoie si de o hrana adecvata, servita la intervale optime, pentru a fi sanatosi si a se putea inmulti. In general, aceasta ar trebui oferita de 2-3 ori pe zi, in cantitati mici, astfel incat pestii sa o poata consuma pe toata, evitand, astfel, ca ramasitele sa se descompuna si sa contamineze apa acvariului.

Se recomanda hranirea pestilor la aceleasi ore si in aceeasi zona a acvariului, astfel incat animalele sa se obisnuiasca sa astepte hrana la momentul si locul potrivite.

Substante permise in acvariu

Curatarea acvariului cu ajutorul unor produse din comert risca sa dauneze pestilor tai, in loc sa le aduca beneficii. De aceea, ideal ar fi ca in acvariu sa nu isi faca loc alte substante in afara de apa curata, tiosulfat de sodiu (pentru neutralizarea clorului din apa), carbune in filtre si sare, daca este necesar.

Elimina agresivitatea inutila

Daca detii specii agresive de pesti, este posibil ca acvariul tau sa fie scena unor conflicte intre locuitorii sai. Desi este un comportament normal pentru anumite specii, studiaza-ti pestii pentru a descoperi daca unul sau mai multi pesti sunt prea agresivi ori daca unul sau mai multi pesti sunt atacati mai des decat altii.

In cazul in care descoperi una dintre aceste probleme, este important sa iei masuri imediat. Reamenajarea acvariului ar putea sa elimine agresivitatea inutila - insa, daca aceasta metoda nu functioneaza, este esential sa scoti agresorii si sa ii muti in alt acvariu.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu