1 dec. 2011

Cum sa-ti inveti papagalul sa vorbeasca

Ti-am pregatit cateva sfaturi despre cum iti poti invata papagalul sa vorbeasca! In plus, intregul proces te poate ajuta sa intelegi mai bine comportamentul, starile si limbajul corporal al papagalului.

1. Repeta cuvinte uzuale, simple si scurte ca "buna". Pasarile invata prin repetitie, asa ca fii pregatit sa repeti fiecare cuvant de mai multe ori, zilnic, timp de cateva saptamani, pana cand papagalul il va retine si repeta.

2. Lauda papagalul si da-i recompense de cate ori face un progres sau repeta din proprie initiativa cuvantul. Ai putea sa spui ceva de genul "Bravo!" sau "Baiat bun!".

3. Adauga cate un cuvant nou la vocabularul pasarii pe masura ce invata altele. Treptat, poti incerca sa formezi propozitii scurte din cuvintele pe care le-a memorat deja. De exemplu: "Buna! Ma cheama Coco!".

4. Retine ca fiecare pasare are anumite sunete preferate, deci silabe pe care le va retine si repeta mai usor. Daca ai petrecut deja ceva timp incercand s-o inveti un cuvant si refuza sa-l repete, treci la alt cuvant care suna complet diferit.

5. Fii entuziast. Unele pasari invata mai usor sa repete cuvinte daca le spui tu intr-o maniera entuziasta si vesela. Acest sfat este valabil si pentru caini, care vor urma mai usor comenzile dictate vesel si entuziast.

6. Invata papagalul sa comunice. Cand ii oferi ceva de mancare papagalului, repeta-i numele de cateva ori si foloseste-l intr-o propozitie, pe care s-o repeti. De exemplu, ofera-i cateva seminte si spune-i: "Seminte. Mmmmm, ce bune sunt semintele!" Aceasta strategie va invata pasarea sensul cuvantului, precum si faptul ca, daca va repeta acel cuvant, va primi seminte.

7. Invata pasarea sa asocieze propozitii cu momente ale zilei sau comportamente. De exemplu, dimineata, cand intri in camera unde este papagalul, spune-i: "Buna dimineata?". Seara, inainte sa pleci la culcare, spune-i exact ca unui om: "Noapte buna, Coco!". Fii perseverent si repeta mereu aceleasi fraze.

8. Ai rabdare. Iti va lua mult timp sa inveti o pasare sa vorbeasca si e bine de stiut ca unele pasari invata mai lent, altele mai repede. Nu iti pierde rabdarea, daca nu obtii rezultate rapide.

9. Fii perseverent. La inceput, papagalul ar putea scoate doar niste silabe neinteligibile sau chiar balbe, care nu prea seamana cu cuvantul dorit de tine. Sa nu crezi ca pasarea nu va invata niciodata mai mult decat atat. Este modul in care pasarile invata sa vorbeasca. Brusc, intr-o zi, pasarea te va uimi pronuntand perfect cuvantul. Odata ce s-a intamplat "minunea", invatarea celorlate cuvinte se va produce mai usor. Ai putea trece mai departe la cuvinte care seamana cu cel initial.

10. Nu invata pasarea sa spuna cuvinte indecente sau jignitoare, desi ti se pare, initial, distractiv. Te-ai putea confrunta cu situatia in care papagalul sa pronunte cuvinte deochiate fata de persoane care nu vrei sa le auda.

11. Nu exclude posibilitatea ca papagalul tau sa nu vorbeasca deloc. Pasarile care au suferit traume sau care au o varsta inaintata si nu au fost invatate de mici sa vorbeasca, ar putea sa-si piarda cu totul capacitatea vorbirii.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu