2 dec. 2011

Ingrijirea pisicii pe timp de vara

Chiar daca a venit vara, stapanii trebuie sa retina ca ingrijirea pisicii este la fel de importanta ca si iarna, iar pisicile care stau mai mult timp afara au o speranta de viata mai scurta. Sunt susceptibile la boli, paraziti, dar si incidente violente, precum luptele cu alte pisici sau accidentele de masina.
In ciuda faptul ca pisicile au blanita si labute puternice, care le protejeaza de mediul inconjurator, e bine ca aceasta sa aiba totusi un adapost. De aceea, o casuta mica pentru pisica - similara cu cea a catelului - pe care sa o ai in curte nu este o idee rea, chiar daca pare exagerat. Pisica va invata cu usurinta ca gaseste acolo mereu un loc comod si ferit de soare sau ploaie, dar si mancare si apa. Nu este indicat insa ca asternutul sa fie din paie, deoarece acestea pot prinde mucegai sau intre ele se pot dezvolta diversi paraziti. Nu uitati ca pisicile care stau prea mult la soare se deshidrateaza.

Pisicile cu blana lunga care traiesc si in curte trebuie ingrijite cu atentie, pentru ca blana se incurca si se umple de praf sau alte resturi, insa cele cu blana scurta nu au nevoie de ingrijiri atat de complexe: e suficient sa fie pieptanate odata pe saptamana.

O pisica ce isi petrece timpul afara este mereu in miscare, motiv pentru care trebuie asigurata o nutritie adecvata. Aveti grija sa ii oferiti mancare de calitate si potrivita varstei, cel putin de doua ori pe zi, alaturi de lichide din abundenta.

Deseori, la pisicile care nu stau doar in apartament pot aparea rani, din diverse motive: alearga pe acoperisuri si pe garduri si pot sa cada, pot fi lovite de masini sau pot sa se lupte cu alte pisici. Daca se observa astfel de rani, este esential ca zona sa fie curatata cu apa si sapun si eventual cu o substanta dezinfectanta (betadina este o solutie dezinfectanta foarte buna, care nu provoaca foarte mare disconfort animalului). Daca este o rana extinsa, animalul trebuie dus la un veterinar.

Pisicile care traiesc in exteriorul casei trebuie supuse deparazitarii mai des decat cele de apartament. Vara este obligatorie deparazitarea lunara impotriva infestarilor cu purici si capuse este obligatorie.

Insa nu le pazesc si de boli contactate de la alte pisici. In special urechile pisicii sunt sensibile la infectii, asa ca atunci cand vedeti ca animalul se scarpina mai des la urechi trebuie dus la veterinar. In plus, tineti departe de pisica orice substante toxice pe care le aveti in curte.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu