2 dec. 2011

Infectiile dentare la caini - cauze, preventie si tratament

Infectiile dentare la caini pot aparea pe masura ce animalul imbatraneste si provoaca dureri si sangerari la gingii, insa exista tratamente care amelioreaza simptomele.
Infectiile dentare sunt afectiuni pentru care este recomandata preventia si nu tratamentul, avand in vedere ca pot duce la pierderea dintilor.

La fel ca si oamenii, cainii sunt susceptibili la probleme cu dantura si la sangerari ale gingiilor. Principalele tipuri de afectiuni care apar sunt gingivita, parodontoza si abscesele dentare.

Gingivita

Gingivita afecteaza gingiile, iar primul semn este inrosirea acestora. Daca afectiunea nu este tratata, gingiile vor incepe sa se intareasca. Cainele poate avea dureri in timp ce mananca si o respiratie urat mirositoare.

Parodontoza

Parodontoza apare in urma unor infectii la gingii, iar daca problema se agraveaza, animalul va ramane fara dinti. Gingiile incep sa sangereze si se retrag cu timpul de pe dinte, care incepe sa se miste si ulterior cade.

Abcesele

Caninii sunt susceptibili la abcese, in cazul cainilor, deoarece sunt foarte des folositi pentru sfasierea mancarii. Dintele are trei radacini, asa ca infectia se poate raspandi rapid catre mandibula, creand leziuni vizibile si sub ochi. Cainele trebuie dus la veterinar, mai ales daca refuza mancarea din cauza durerii, pentru ca va suferi si de foame.

Cauzele infectiilor dentare la caini

Una din cele mai intalnite cauze ale infectiilor dentare la caini este neglijenta proprietarului, care nu efectueaza un periaj regulat al dintilor catelului. Uneori, se neglijeaza si controalele la veterinar, dar si asigurarea hranei de calitate, care poate preveni astfel de probleme.

Uneori, infectiile dentare pot aparea si in urma unor traume in zona faciala, dar si in urma unor infectii generale sau a unor probleme de dentitie.

Simptome ale infectiilor dentare

Infectiile dentare pot fi depistate rapid, daca stapanul stie care sunt simptomele. Un caine care sufera de infectii dentare va avea tartru pe dinti (de culoare neagra sau maro), va latra prelung si mai mult decat de obicei si isi poate pierde pofta de mancare.

Gingiile sunt umflate si pot sangera, iar respiratia poate fi urat mirositoare (halitoza). Uneori, cainii isi pot acoperi fata cu labutele, daca simt durere si se vor retrage din activitati care alteori le faceau placere sau pot fi agresivi fara motiv.

Tratamentul infectiilor dentare

Daca se observa simptomele infectiilor dentare nu trebuie intarziata vizita la veterinar. Cand durerea este severa, cainele poate fi anesteziat pentru control sau o operatie de inlaturare a dintelui cu probleme.

In cazul unei infectii mai putin severe, veterinarul curata dintii cainelui pentru a elimina acumularea de tartar si materialele straine prinse intre dinti. Veterinarul poate prescrie antibiotic, pentru a controla infectia, dar si analgezice pentru durere si antiinflamatoare.

Infectiile dentare sunt neplacute pentru animal si costisitoare pentru stapan, asa ca o buna igiena orala este esentiala pentru preventia acestei afectiuni.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu