27 dec. 2011

Patru probleme de sanatate ale cainilor

Cainii de companie au predispozitie spre anumite afectiuni sau probleme de sanatate, avand, ca si oamenii, zone sau organe mai sensibile, care necesita atentie si o rutina de igiena.
Iata care sunt cele mai frecvente probleme de sanate pe care le va intalni cainele tau pe parcursul vietii si cum ar trebui sa le previi sau sa le tratezi.

1. Probleme cu urechile

Cainele nu-si poate curata singur urechile oricat ar incerca, motiv pentru care stapanul devine direct raspunzator de aceasta operatiune. Daca este neglijata, mizeria acumulata in urechi poate duce la infectii sau otite.
Cainii cu urechile lungi (Beagle, Cocker, Pechinez, Teckel, Basset etc) sunt predispusi la afectiuni ale urechilor, deci aceste rase ar trebui tratate cu mai multa atentie.
Primul semn care ar trebui sa te ingrijoreze este cand un caine scutura capul.

Ce ai de facut: cumpara picaturi speciale pentru curatat urechile de la petshop sau intreaba veterinarul ce produs i s-ar potrivi cainelui tau. Aplica 2-3 picaturi in ureche, lasa-le acolo timp de un minut si curata apoi urechea cu un tifon curat. Cainelui nu-i va face deloc placere sa i se umble in ureche, dar trebuie determinat sa stea cuminte, eventual recompensat dupa.

2. Afectiuni oculare

Exista caini care par ca au constant lacrimi in ochi, ochi umezi sau rosii, iar lacrimile lor lasa urme pe figuri, deci probleme lor oculare sunt usor vizibile. Unele rase au predispozitie pentru afectiunile oculare (Basset, Cocker, Boxer, Buldog francez, Shih Tzu etc)iar daca patrupdeul tau se numara printre cei carora le curg constant ochii sau fac conjunctivite, medicul veterinar ar trebui sa-l tina sub urmarire si sa-i prescrie niste picaturi.

3. Probleme dentare

Oamenii sunt norocosi pentru ca au posibilitatea sa-si perie dintii si sa se planga dentistului cand simt o durere de masea, insa cainii sunt mai putin privilegiati la acest aspect. De aceea, ar fi bine sa monitorizezi atent dentitia cainelui si sa observi daca acesta are probleme cu mestecatul mancarii din cauza unor dureri dentare. Tartrul sau infectiiile dentare pot cauza multiple probleme de sanatate.
Tot veterinarul este cel care se va ocupa de aceasta problema. Cainele va fi sedat si tratat corespunzator, fara sa fie deloc traumatizat, insa este important sa se descopere la timp aceste afectiuni.

4. Afectiuni dermatologice

Daca observi ca patrupdeul tau se scarpina exagerat, te poti astepta la o multime de afectiuni ale pielii, de la purici si capuse, la o alergie alimentara sau dermatita. Nu este o idee buna sa incerci sa tratezi singur aceasta problema, chiar daca stii despre ce e vorba. In cazul puricilor, de exemplu, poate fi nevoie de tratament extern, precum si de medicamente luate pe cale orala, pentru o eficienta mai buna.
Nu neglija afectiunile dermatologice, deoarece cainele isi poate face rani grave, scaprinadu-se exagerat si incercand sa-si domoleasca mancarimea si de aici pot porni alte infectii sau boli nedorite.
Pentru a detecta o alergie alimentara, medicul veterinar ii va face o serie de teste si ii va prescrie o dieta stricta.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu