2 dec. 2011

Boli care pot afecta porcusorul de Guineea

Porcusorii de Guineea sunt animale usor de ingrijit, iar majoritatea problemelor de sanatate care apar des la ei sunt usor de prevenit, printr-o buna alimentatie si o ingrijire corecta.


Deficienta de vitamina C, dermatita, parazitii si problemele de dentitie sunt cele mai des intalnite afectiuni in cazul porcusorilor de Guineea. In genere, stapanii responsabili pot evita aceste probleme prin cateva simple sfaturi.

Deficienta de vitamina C

La fel ca si oamenii, porcusorii de Guineea nu pot sintetiza vitamica C din alte alimente care nu o contin, de aceea au nevoie de o sursa constanta de vitamina C. Este de ajuns ca porcusorul de Guineea sa aiba mereu la dispozitie legume proaspete, insa in cazul in care nu exista aceasta posibilitate, pot fi cumparate de la pet shop suplimente alimentare speciale. Porcusorul va manca de asemenea cu placere kiwi sau citrice, alimente care contin vitamina C.

Deficienta de vitamina C poate fi recunoscuta la porcusorul de Guineea, in sensul ca animalul va avea incheieturile inflamate, insa pot aparea si hemoragii ale muschilor sau ale intestinelor. Porcusorii de Guineea afetati vor fi anorexici, letargici, avand o blana aspra.

Pododermatita

Pododermatita, o afectiune a pernitelor de la picioare, apare de multe ori la porcusorii de Guineea care nu sunt tinuti pe o suprafata corespunzatoare. In natura, acesta traieste pe iarba sau materiale naturale care ii protejeaza pernitele de la picioare. Daca este tinut pe suprafete tari, animalul va suferi disconfort si durere, iar pernitele de la picioare se vor umfla - problema se poate extinde si la tesutul osos al piciorului.

Porcusorii de Guineea trebuie intotdeauna tinuti un material moale: o carpa, un covoras, fan, hartii taiate sau iarba pot fi de ajutor, insa pot fi cumparate materiale speciale de la magazinele specializate.

Parazitii

Porcusorii de Guineea sunt susceptibili la infectarea cu diversi paraziti. Acarienii, spre exemplu isi fac cuib fara probleme in blana porcusorului si pot duce la caderea parului si mancarimi. Parazitii de acest gen pot cauza probleme mari porcusorului de Guineea, in sensul ca acesta nu va mai dormi bine si va avea o stare generala proasta. Animalul trebuie dus urgent la veterinar, daca are astfel de simptome.

Probleme ale dentitiei

Porcusorii de Guineea care nu sunt hraniti bine sunt susceptibili la probleme de dentitie. Dintii animalului cresc constant si au nevoie de materiale bogate in fibre pe care sa le mestece, astfel incat sa isi toceasca dintii - o bucata de lemn pusa in cusca animalului este suficienta pentru a rezolva problema. Dieta ideala pentru porcusorii de Guineea este una bogata in legume, dar si iarba, pentru ca astfel se hranesc si in mediul natural.

Proprietarii de porcusori de Guineea pot verifica in mod regulat starea de sanatate a animalului. Acesta trebuie sa manance in fiecare zi, sa aiba blana curata si bogata, sa se miste des, sa urineze si sa aiba excremente normale. Daca animalul este letargic si nu mananca, este un semn rau si trebuie dus urgent la veterinar.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu