1 dec. 2011

Cum transporti o pasare?

Te-ai gandit vreodata ca o chestie atat de simpla poate lasa consecinte? Pasarile sunt animalele de companie cele mai sensibile la schimbarea brusca a conditiilor de mediu in timpul unei calatorii.
Secretul pentru a transporta cu succes o pasare este pregatirea temeinica.

Fie ca vrei sa iei pasarea cu tine in vacanta sau ca iti muti domiciliul, calatoriile pot fi foarte stresante pentru pasarile de companie, indiferent de marimea lor.

Pregatirea pasarii pentru calatorie

Cumpara din timp o cusca speciala pentru transport si obisnuieste-ti pasarea cu ea. O poti muta pentru cateva ore pe zi, oferindu-i jucariile preferate si gustari delicioase in noua cusca. Dupa o saptamana, pasarea va fi obisnuita complet cu noua cusca, iar spatiul restrans nu va mai fi un factor de stres in timpul calatoriei.

Unele pasari, mai ales papagalii, sunt predispuse la raul de masina. Ia pasarea cu tine in cusca de calatorie si aseaza-o in masina pentru cateva minute. Dupa ce pare ca sa s-a obisnuit, porneste motorul de cateva ori. Apoi plimba pasarea de mai multe ori cu masina pe distrante tot mai lungi. Astfel, va avea timp sa se obisnuiasca cu zgomotul, mirosul si vibratiile din masina.

Transportul cu masina sau cu trenul

Cel mai important lucru pe care este recomandat sa il faci odata ce pornesti la drum cu pasarea cu masina sau trenul este asigurarea coliviei. In masina, poti fixa cusca de calatorie cu centura de siguranta. Protejeaza cusca si in tren, unde o oprire brusca ar putea sa o darame.

In masina, cel mai bun loc pentru pasare este pe bancheta din spate. Impactul airbag-ului poate fi fatal chiar si papagalilor mari.

In timp ce unele pasari prefera sa calatoreasca intr-o cusca ce le permite sa cerceteze imprejurimile, altele sunt mai putin stresate in intuneric. Incearca sa acoperi partial colivia de calatorie pentru a determina cum se simte cel mai bine pasarea ta.

Evita factorii de stres pentru pasare: claxonatul, aparatul de radio al masinii, dar si mirosurile foarte puternice ale deodorantelor pentru masini. Fumul de tigara sau aerul conditionat sunt alti factori ce ar putea face rau pasarii tale.

Doteaza cusca de calatorie cu un dispozitiv de adapat care nu se varsa si ofera pasarii hrana obisnuita si jucariile preferate in timpul calatoriei. Daca ai un papagal mare, care mananca fructe, pastreaza-le intr-un frigider special pentru masina.

Transportul cu avionul

Daca vrei sa transporti pasarea cu avionul, vei avea nevoie sa afli mai multe informatii legate de compania aeriana si de destinatie.

Calatoria internationala cu o pasare de companie necesita carnetul de sanatate la zi sau un document emis de veterinar cu 10 zile inainte de calatorie. Unele tari nu accepta pasarile deloc, deci informeaza-te din timp cu privire la legislatia din tara de destinatie.

Cere informatii de la compania aeriana cu privire la marimea admisa a pasarii si a custii si afla daca poti lua pasarea cu tine sau va calatori intr-un loc special pentru animale de companie, in cala avionului.

Alege o cusca de calatorie care sa respecte cerintele companiei aeriene, dar sa lase cat mai mult loc pentru miscare pasarii tale de companie.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu