9 feb. 2014

Cum alegi puiul de catel potivit tie?

Bun...., deci doriti sa va luati un catel. Incercam in continuare sa va oferim cateva idei si sfaturi care sa va ajute sa luati alegerea potrivita.
    • Urmariti puii in cuib, urmariti relatiile dintre ei, cum se joaca, care pe care domina.
    • Dati-le o jucarie si urmariti-le reactiile.
    • Duceti fiecare pui intr-un loc nou (alta camera, alta suprafata ) si urmariti ce face.
    • Produceti un zgomot puternic, o bataie din palme sau picior, un castron aruncat jos etc. Urmariti ce se intampla.
    • Oferiti individual ceva bun de mancare fiecarui pui si urmariti-i reactia.

In primul si primul rand trebuie sa stabiliti ce fel de catel doriti; doriti un caine de paza, un caine de companie, de vanatoare, pentru ce scop il luati. In functie de asta, alegeti rasa cea mai potrivita. Majoritatea raselor de caini au fost create pentru un “job”. Deci caracteristicile ce au fost selectionate in ani de zile de catre crescatori sunt prezente in cateii actuali conform cu utilizarea rasei.
Asadar, trebuie sa constientizam ca unele din aceste caracteristici pot sa contravina nevoilor noastre. Sa nu ne miram ca beagle-ul latra sonor si este independent sau ca husky-ul trage foarte tare in lesa, ori ca un terrier hartuieste ceilalti caini in parc. Trebuie sa tinem cont de toate aceste particularitati ale utilitatii rasei dincolo de criteriile pur estetice. Cel mai bine discutati cu crescatori sau alti proprietari de caini din rasa, rasele pe care le preferati, apoi consultati si un specialist in dresaj si un medic veterinar pentru a fi siguri de alegerea potrivita a rasei.
De regula, recenziile de pe internet sau din enciclopediile canine sunt prea generale si nu puncteaza concret unele probleme.
 Odata ce ati stabilit rasa, trebuie sa va hotarati de unde luati viitorul dumneavoastra catel. Noi, cei de la Ringstar Club va recomandam sa optati pentru o canisa recunoscuta si atestata de Asociatia Chinologica Romana, de unde sa luati un catel cu pedigree.
Pedigree-ul este un certificat de atestare genetica a puiului vostru. Conform acestuia, toti stramosii catelului au fost arbitrati din punct de vedere psihic si fizic de catre un specialist, au avut teste medicale efectuate si eventual examene de dresaj sustinute. Un astfel de act va da o garantie ca aveti un catel care intruneste cat mai multe caracteristici ale rasei ce o doriti si are toate premisele sa fie ferit de boli genetice si probleme de temperament.
Achizitionarea unui pui cu pedigree dintr-o canisa serioasa, cu standard de calitate si care ofera un contract de garantie, este recomandarea noastra, ferindu-va pe cat posibil de probleme de natura medicala sau psihica ale viitorului dumneavoastra pui. Tinand cont ca faceti o alegere pentru urmatorii 10-15 ani, un cost mai ridicat la achizitie se poate traduce printr-un caine mai sanatos si mai echilibrat toti acesti ani.
 Alt aspect foarte important este varsta la care luam puiul. Aceasta trebuie sa fie ideal de 6-8 saptamani, deoarece in aceasta perioada se formeaza cel mai bine atasamentul; de asemenea la aceasta varsta ar trebui ca puiul sa fie déjà vaccinat, deparazitat si intarcat. Sub 6 saptamani nu este indicat sa luam catelul deoarece pana atunci acesta trebuie sa stea cu mama si fratii lui de la care are multe de invatat inca.
Dupa 8 saptamani puiul intra déjà in prima perioada de imprimare a fricii, fiind mai sensibil la schimbari, si de asemenea trebuie sa inceapa socializarea. Asigurati-va ca daca luati un pui mai mare, acesta a fost corect crescut si socializat. Mai multe detalii desre socializare gasiti in articolul nostrum din numarul trecut.
Alegerea propriu-zisa a puiului, trebuie sa tina cont si de parerea crescatorului. Discutati cu acesta despre nevoile dumneavoastra, despre cat timp si cate resurse vreti sa alocati viitorului catel, despre structura dumneavoastra familiala si despre orice alt amanunt demn de luat in seama.
La alegere vizitati cuibul inainte de masa puilor, ideal impreuna cu un instructor de dresaj sau medic veterinar.
Majoritatea oamenilor aleg primul pui care le vine in intampinare si sare pe ei sau ii linge pe maini, sau puiul ce sta mai retras si pare trist si speriat. Ei bine, cel dintai este exemplarul cel mai dominant, iar cel din urma poate fi cel mai speriat sau cel mai independent.
Exista diferente mari de temperament intre cateii aceluiasi cuib, si cu putina atentie le veti deosebi singuri foarte usor. Gasiti cu ajutorul internetului numeroase teste ce pot contura temperamental viitorul catel, dintre care va recomandam testul Campbell.
Noi va dam cateva idei extrase din experienta noastra, ce speram ca va vor ajuta putin:
Astfel de exemple pot continua la nesfarsit.
Indiferent de rasa si utilitatea dorita, va recomand sa alegeti puiul “mediu”, adica cel care a raspuns “mediu” la toate incercarile. Feriti-va de extreme, care in cele mai multe cazuri sunt alegerile cele mai dificile.
Ca o concluzie importanta, alegerea ce o faceti acum va influenta viata dumneavoastra si viata persoanelor din jurul dumneavoastra pentru urmatorii 10-15 ani, deci alocati tot timul necesar si toate resursele disponibile acum pentru a reduce si evita problemele viitoare.
Va recomand calduros sfatul si prezenta unui instructor de dresaj, care datorita experientei sale poate sa faca o alegere mai apropiata nevoilor dumneavoastra.
Totodata aflati ca nu exista prea drevreme in educatia canina, deci cu cat incepeti dresajul mai repede cu atat evitati problemele viitoare.
Noi incercam sa va ajutam cu o serie de articole ce trateaza toate aspectele educatiei canine chiar de la inceput. Odata ce ati luat puiul, inscrieti-va la un curs de Puppy Class, curs ce va va invata pe dumneavoastra cum sa va educati corect puiul. 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu