Pinscher pitic |
Pinscher-ul pitic este un caine inteligent si plin de viata. Pinscher-ul pitic este un caine mare in interiorul unui corp de caine mic. Este energic, amuzant si inteligent si nu este versiunea mai mica a Doberman-ului Pinscher.
Istoricul si originea
Pinscher-ul pitic este un caine originar din Germania de cateva secole in urma, si desi arata ca un Doberman Pinscher pitic, nu este inrudit cu acesta. Pinscher-ul pitic este, in realitate, o rasa mai veche decat Doberman-ul Pinscher. Rasa a fost creata in urma imperecherii diferitelor rase incluzand ogarul italian, pinscher-ul german si teckelul si a fost initial utilizat pentru vanarea sobolanilor din grajdurile de vite. Se pare ca ogarul italian s-a utilizat la ameliorarea rasei, pentru a-i conferi aspectul miniatural, uscativ, cu picioare lungi si subtiri. Denumirea cainelui vine de la cuvantul "pinscher" care in limba germana inseamna "terrier".
Popularitatea Pinscher-ului pitic a crescut in Germania spre sfarsitul anilor 1800 si la inceputul anilor 1900. Pana in 1920, pinscher-ii pitic si-au facut aparitia in Statele Unite in urma importurilor. Pana in 1925, Pinscher-ul pitic este acceptat de catre American Kennel Club ca membru al grupei Toy (caini de "jucarie", caini de companie). Astazi, agilitatea si personalitatea acestui caine il fac un companion minunat si fascinant. Calitati: agilitate, caine de paza bun.
Grupa: Terrier sau Toy (AKC). Rasa este recunoscuta de urmatoarele organizatii si oficii internationale: CKC, FCI, AKC, UKC, KCGB, ANKC, NKC, NZKC, APRI, ACR.
Aspectul exterior si dimensiunile
Pinscher-ul pitic este un caine de talie mica, compact, musculos aratand similar unei versiuni mai mici a Doberman-ului Pinscher. Ochii sunt ovali, luciosi si de culoare inchisa. Botul este rectiliniu, lung, iar urechile sunt purtate ridicate, putand fi cupate sau nu. Linia spinarii este fie la acelasi nivel, fie este inclinata usor spre membrele posterioare. Coada cainelui este purtata ridicat si scurtata, iar picioarele sunt mici, similare felinelor. Picioarele din fata sunt drepte, iar pintenii anexati lor se amputeaza. Parul este scurt si lucios, putand fi roscat, negru si cafeniu sau ciocolatiu. Cainele prezinta un neobisnuit mers intepat.
Adultul prezinta o inaltime la greaban de circa 25-30 cm la mascul si de 25-28 cm la femela si o greutate de 4-5 kg la mascul si de circa 4 kg la femela.
Personalitatea
Pinscher-ul pitic este un caine plin de viata si intelient. Foarte jucaus si curajos, Pinscher-ul pitic este uneori foarte incapatanat. Are tendinta de a latra mult, in special, cand simte apropierea vreunui strain. Pinscher-ii sunt caini loiali stapanilor lor, fiind destul de protectivi. Acesti caini nu trebuie rasfatati prea mult pentru ca au tendinta de a deveni tirani. Pinscher-ii invata foarte repede. Veti fi uimiti ce repede va va intelege si asculta. Este indicat ca Pinscher-ul sa socializeze din copilarie atat cu alti caini, cat si cu oamenii. Trebuie sa acordati o atentie deosebita deprinderii Pinscher-ului dumneavoastra sa nu-si faca nevoile in casa, cercetand meticulos spatiile care-i sunt accesibile pentru a sesiza la timp murdaria facuta de acesta, mustruluindu-l pentru a intelege ca nu i se accepta asemenea lucruri. Altfel, va intelege ca sunteti perfect de acord sa-si faca necesitatile in casa, ulterior, fiind greu de dezobisnuit. Adesea, Pinscher-ul este denumit "regele jucariilor". Fiti atenti ca acest "catelus" are tendinta sa mestece obiecte mici pe care le poate inghiti. Nu il hraniti in exces.
Relatiile cu familia si casa
Pinscher-ul pitic este un caine bun pentru persoanele care locuiesc in apartamente. Sunt caini destul de activi in interiorul caminului, dar nu necesita o curte mare, daca sunt plimbati suficient. Daca sunt lasati singuri intr-o curte ingradita, asigurati-va ca gardul care imprejmuieste curtea nu poate fi penetrat, deoarece Pinscher-ul pitic va incerca sa evadeze pentru a se alatura din nou familiei sale. Pinscher-ul isi iubeste familia si ii place sa fie in centru atentiei si sa ia parte la activitatile familiale.
Este un caine loial si destul de posesiv cu familia sa, ceea ce il face un caine de paza bun. Rasa poate fi agresiva sau mai degraba suspicioasa cu strainii, daca nu socializeaza adecvat in copilarie. Unele exemplare pot fi foarte agresive cu alti caini, dar sunt, in general, tolerante cu alte animale de companie si cu copiii, atata timp cat acestia nu sunt sacaitori.
Dresajul
Pinscher-ul pitic este un caine inteligent si usor de educat si dresat cu rabdare si perseverenta. Daca nu este dresat sa fie supus, pinscher-ul pitic poate deveni incapatanat, recalcitrant, neascultator si independent.
Aspecte particulare
Pinscher-ului pitic nu-i place sa fie lasat singur, fara a avea nimic de facut. Sunt caini inteligenti si necesita o stimulare mentala pentru a preveni aparitia comportamentelor deviate, distructive.
Pinscher-ul nu necesita prea multa miscare, dar trebuie sa li se asigure periodic posibilitatea de a alerga si de a se juca.
Blana sa neteda, deasa, scurta si aspra este usor de intretinut. Perierea si pieptanarea cu o perie din par de porc se vor efectua periodic si cu o frecventa crescuta in perioadele de naparlire. Imbaierea sau samponarea blanii acestor caini se va efectua numai cand este strict necesar. Parul rupt poate fi inlaturat cu o carpa umeda, inmuiata in apa calduta. Pinscher-ul naparleste moderat, sezonier. Datorita taliei lor mici si a blanii scurte, pinscher-ul pitic trebuie protejat de frig.
Boli si afectiuni curente
Pinscher-ul pitic este, in general, un caine foarte sanatoas, cu minime griji de ordin medical.
Entropionul este o afectiune a pleoapelor ce implica rasucirea spre interior a marginii libere a acestora. Genele de la nivelul marginii libere a pleoapelor irita suprafata globului ocular, putand duce la probleme mult mai grave.
Degenerarea retiniana progresiva este o afectiune care determina degenerarea celulelor nervoase de la nivelul retinei. Tulburarea poate duce la orbire.
Cataracta determina o pierdere a transparentei normale a cristalinului. Poti vedea o coloratie alba, de aspect tulbure la nivelul pupilei, care este in mod normal neagra. Afectiunea se poate produce la unul sau ambii ochi si poate conduce la orbire.
Maladia Legg-Calve Perthes, o afectiune a articulatiilor coxofemurale, determina durere si schiopatura consecutive.
Discopatia cervicala este o afectiune a discurilor cervicale de la nivelul gatului ce determina durere semnificativa.
Diabetul zaharat este o boala a pancreasului asociata productiei insuficiente de insulina.
Pinscher-ul pitic este, de asemenea, predispus la epilepsie, luxatie patelara si surditate.
Durata medie de viata a Pinscher-ului pitic este de peste 15 ani.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu