· ficat de vita fiert, apoi uscat la cuptor si taiat bucatele mici;
· carne de vita fiarta;
· inimi si pipote de pui;
· cremvusti de pui pentru copii;
· mingi legate cu sfoara (sfoara va ajuta sa controlati cainele si jucaria);
· saculeti de iuta sau alte jucarii din material textil sau cauciuc pentru jocul “de-a trasul”;
O recompensa buna va trezi si mentine interesul chiar in prezenta unor distrageri minore. Cand alegeti recompensa, asigurati-va ca o faceti din perspective cainelui. Se poate ca dv. sa va placa o jucarie “chitaitoare”, cand de fapt cainele ar prefera o simpla minge de tenis. Puteti considera ca o bucatica de branza este foarte buna, dar cainele dv. poate aprecia mai mult putina carne de vita.
Recompensa in dresaj
Unele exercitii este bine sa le recompensati cu jucarii, altele cu mancare. Exercitiile active, chemarea, mersul la picior, trebuie recompensate cu un joc activ, pe cand exercitiile statice, in care apreciem calmul, se recompenseaza mai bine cu mancare.
Atunci cand trebuie sa surprindem momentul, cel mai indicata este recompensa alimentara, deoarece este acordata mai rapid si nu intrerupe exercitoiul. Joaca ia mai mult timp, iar apoi cainele trebuie calmat pentru urmatorul exercitiu. Este important sa avem la dispozitie o varietate de recompense: mancare, jocuri si jucarii de mai multe feluri.
Mancarea ca recompensa
Pentru majoritatea cainilor, recompensa cea mai puternica este mancarea. A manca insemna a trai. Instinctul de supravietuire dicteaza cainelui sa fie foarte receptiv la informatiile asociate cu dobandirea hranei. Astfel putem folosi acest instinct in dresaj canin.
Cainii au evoluat ca fiind pradatori. In zilele noastre nu mai este nevoie sa-si prinda singuri prada, dar inca mai au instinctul sa fie atenti si receptivi cand este vorba de mancare (prada). Putem profita de asta!
Mancarea folosita poate sa fie o parte din ratia lui zilnica. Dar mancarea moale care poate fi taiata in bucatele mici este de preferat deoarece cainele o mesteca mai putin, nu face frimituri care sa cada pe jos si sa distraga cainele. Exista pe piata un sortiment larg de recompense, in cele mai multe cazuri, echilibrate dietetic, sau puteti prepera singuri unele.
Cateva exemple:
· cascaval, cat mai degresat, taiat in bucatele mici;
Daca folositi alimente de comsum uman, nu uitati sa le tineti la frigider. Daca cainele dv. are vreo alergie alimenatara, tineti cont de ea atunci cand stabiliti recompensa alimentara.Eventual consultati-va veterinarul. Unele rase de caini au o sensibilitate crescuta la nivelul ridicat de proteina din alimentatie. Trebuie sa avem grija sa nu dezechilibram dieta obisnuita a cainelui. Reduceti ratia aproximativ cu numarul de calorii continute de recompensa folosita la dresaj canin. O regula este ca recompensele nu trebuie sa depaseasca 10% din alimentatia cainelui. Consultati un specialist Ringstar.
Invatati cainele sa ia recompensa usor!
De cele mai multe ori cainii invata sa apuce recompensa grabit, atingand degetele, datorita celor care incearca sa-i hraneasca din mana, dar sunt mai putin increzatori si retrag mana atunci cand simt buzele si dintii cainelui atingandu-i. Nu lasati asta sa se intample cu cainele dv.!
Unii caini sunt foarte entuziasmati cand primesc ceva bun, mai ales din mana dv. Pentru a minimaliza acest comportament oferiti bucatele foarte mici de mancare in asa fel incat sa fie obligat sa atinga degetele. Daca este dur, nu retrageti mana, ci, nu eliberati mancarea. Asteptati pana cand devine mai bland si numai atunci oferiti mancarea.
Daca latra sau “da cu laba”, ramaneti nemiscat pana cand se potoleste si atunci oferiti mancarea. Asteptati pana cand devine mai bland si numai atunci poate primi recompensa.
Pentru cateii foarte duri si agitati dar si daca aveti degete si maini mai sensibile, oferiti recompensa dintr-o lingura orientata cu coada spre dv. Puneti bucatica de mancare in lingura si acoperiti-o cu degetul mare. Daca cainele este prea insistent, dintii lui vor atinge metalul, lucru neplacut. Luati degetul de pe mancare numai atunci cand devine mai atent si grijuliu. Nu trebuie sa folositi o comanada speciala pentru asta.
Jucaria ca recompensa in dresaj
Pentru multi caini, cea mai buna recompensa este sa primeasca o jucarie si sa fie implicati intr-un joc impreuna cu stapanul lor.
Cainele este cel care va alege jucaria ! Fiecare este diferit in alegerea lui, asa ca acest lucru trebuie individualizat. Unii adora sa urmareasca si sa va aduca jucaria, altora le place un joc “de-a trasul” cu jucaria, altii prefera sa faca o jucarie sa “chitatie” iar altii rod jucaria. Jucaria trebuie aleasa dupa preferintele catelului.
Folosirea jucariilor ca si recompensa consuma mai mult timp din sedinta de dresaj decat recompensa alimentara, deci mai putine repetitii ale exercitiului vor fi posibile intr-o lectie.
Totodata cand folosi jucariile in dresaj, la un moment dat trebuie sa le luam inapoi, lucru ce poate fi perceput negativ de catre caine.
Jucariile sunt potrivite ca recompensa in exercitiile active, mersul la picior, chemarea, nu pentru cele statice, unde pot agita cainele. Jucariile care sunt folosite ca si recompensa in dresajul cainilor nu trebuie laste la dispozitia cainelui dupa lectie. Se pun undeva unde numai dv. aveti acces. In acest fel veti conserva interesul pentru ele.
Ca jucarii puteti folosi:
· minge de cauciuc nu foarte tare, care sa sara cat mai neregulat;
Jucaria trebuie sa fie indeajuns de mica incat sa o puteti ascunde asupra dv. si sa o puteti manevra usor. In natura unul dintre aspectele critice ale supravietuirii este dobandirea hranei.
Comportamentul pe care noi il consideram joca cu jucarii se bazeaza pe instinctul de vanatoare, instinctul de dobandire a hranei. Comportamentul de vanatoare la canide presupune panda, urmarirea, prinderea, scuturarea (uciderea) si aducerea inapoi la cuib. Trebuie sa determinati care parte din acest lant comportamental ii place cainelui dv. cel mai mult. Sa urmareasca mingea ? Sa faca o jucarie sa “chitaie” ? Sa aduca un obiect inapoi ? Etc.
Recuperarea jucariei “da-mi jucaria, ia recompensa”
Acest exercitiu este foarte important pentru caini de toate varstele si ar trebui sa fie invatat inca din copilaria catelului. Este de ajutor si in cazul in care ia ceva in gura ce nu are voie. Invatati-l de mic sa faca acest schimb, obiect contra recompensa alimentara.
Lucrati acest exercitiu separat nu atunci cand va provoaca sa-i luati telecomanda din gura (de ex.), si nu la sfarsitul unui joc “de-a trasul”, atunci cand cainele este foarte agitat.
Incepeti stand jos si cu o jucarie mai putin interesanta, pe care sa o puteti apuca bine atunci cand este in gura cainelui (o minge cu sfoara, un saculet, etc.). Cainele trebuie sa fie in lesa. Dati-i jucaria apoi aratati recompensa alimentara. Daca lasa, in acel moment rostiti comanda “lasa” apoi “bravo” si recompensati-l cu mancarea. Imediat ce inghite recompensa dati-i jucaria inapoi. O puteti chiar arunca pe o distanta scurta. Nu uitati! Are lesa pusa deci nu poate fugi cu jucaria.
Repetati cate 3-5 sedinte pe zi a cate 3-5 repetari.
Atunci cand cainele dv. face acest schimb de bunavoie de 9 ori din 10, puteti folosi comanda “lasa” fara a-i mai arata mancarea. Mancarea apare din buzunar sau din alta parte, numai cand jucaria este in posesia dv. Urmatorul pas este sa recompensati comanda “lasa” aleatoriu, odata da de trei ori nu s.a.m.d.
Pentru joaca “de-a trasul” puteti folosi alta metoda. Si anume: daca cainele devine prea agitat sau nu lasa jucaria, opriti-va din joc, aduceti jucaria lipita de corpul dv., priviti in alta parte si stati nemiscat ignorand cainele. Cainele va trage mai tare la inceput, dar treptat va incetini si eventual va lasa jucaria care a devenit neinteresanta. Imediat ce a lasat oferiti o recompensa alimentara sau reancepeti din nou jocul. In acest fel va intelege ca daca lasa jucaria o primeste inapoi si jocul reancepe mai interesant. Deci “lasa” nu inseamna ca jocul s-a terminat si ii luati jucaria , “lasa” inseamna ca ceva interesant se va intampla.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu