Lhasa Apso |
Lhasa Apso sunt curajosi si devotati. Acesti caini mititei sunt afectuosi cu stapanii lor, dar nu vor tolera rautatile si comportamentul nepoliticos al copiilor. Lhasa Apso are nevoie de un proprietar care sa stie sa-l domine. Este un caine de paza bun, avand un latrat rasunator si staruitor, care da senzatia intrusilor ca este un caine cu mult mai mare.
Pentru unii, Tibetul este o destinatie pentru pelegrinajul spiritual. Pentru altii, este un taram pasnic si linistit de o frumusete ce poate fi greu de exprimat in cuvinte. Pentru cativa, Tibetul ocupa un loc special in inimile lor fiind tara natala a Lhasa Apso.
Istoricul si originea
Originar din satucurile din apropierea orasului sacru, Lhasa, Lhasa Apso este una dintre cele trei rase de caini ce provin din tinuturile Tibetului. Celelalte rase sunt terrier-ul tibetan si spaniel-ul tibetan. In tara sa de orgine, Lhasa este cunoscut ca Abso Seng Kye, cainele-leu latrator de santinela. Asa cum ii sugereaza si numele, Lhasa Apso a fost creat si dezvoltat pentru a fi caine de paza. Intrucat cainii de tip mastiff, de talie mai mare erau utilizati pentru a patrula si a apara parametrii exteriori ai domeniilor, Lhasa Apso avea responsabilitatea de a apara interiorul caminului stapanului lui, templele si manastirile. Aceasta includea si casele claselor privilegiate, nobilimii, precum si pe cea a lui Dalai Lama. Pentru cel putin doua mii de ani, rasa a fost crescuta pe taramurile Tibetului.
In timpul unei calatorii in Tibet in anii 1930, un diplomat american numit C. Suydam Cutting si-a aranjat o audienta la Dalai Lama. Acestia au devenit prieteni, iar in 1933, o pereche de Lhasa i-a fost oferita lui Cutting ca dar din partea lui Dalai Lama. Acest dar a avut ca rezultat consacrarea rasei Lhasa Apso in Statele Unite.
Lhasa Apso a fost pentru prima data admisa in American Kennel Club in 1935 ca membra a grupei raselor non-sportive, de agrement sau de companie.
Astazi, rasa este recunoscuta de urmatoarele oficii si organizatii internationale: CKC, FCI, AKC, UKC, KCGB, CKC, ANKC, NKC, NZKC, CCR, APRI, ACR.
Aspectul exterior si dimensiunile
Din moment ce Lhasa Apso este originar dintr-un tinut cu clima aspra, o constitutie robusta si o blana deasa erau de asteptat. Blana este lunga si dreapta, deasa, dar nu matasoasa. Parul trebuie sa cada ca intr-o cascada peste regiunea ochilor. De obicei, de culoare cafenie, Lhasa Apso se poate gasi si in alte varietati de culoare, auriul, cremul si honey fiind cele mai populare dintre ele. Se intampla frecvent ca blanita puiului de Lhasa Apso sa-si schimbe culoare odata cu cresterea in varsta a acestuia. Lhasa Apso trebuie sa aiba mustatile si barba de culoare inchisa. Acest caine mititel si flocos seamana cu o varianta mai mica a Old English Sheepdog-ului.
Lhasa Apso este un caine de talie mica cu coada rasucita peste spate. Capul este bine proportionat cu un bot nici prea scurt, nici prea lung, dar nu patratos. Ochii sunt mici, de culoare inchisa. Urechile sunt mici, bine acoperite cu par.
Lhasa Apso adult poate ajunge la o inaltime de 25-28 cm la mascul, femelele fiind mai pitice. Greutatea lui corporala variaza intre 5-7 kg.
Personalitatea
Clima aspra din Tibet a dus la formarea unui caine viguros si robust. Rasa este inteligenta si pare a avea un al saselea simt in diferentierea persoanelor straine de prieteni. Distant si circumspect cu strainii, Lhasa devine rapid prietenos si sociabil dupa ce incepe sa se familiarizeze cu acestia.
Lhasa Apso sunt curajosi si devotati. Acesti caini mititei sunt afectuosi cu stapanii lor, dar nu vor tolera rautatile si comportamentul nepoliticos al copiilor. Lhasa Apso are nevoie de un proprietar care sa stie sa-l domine. Este un caine de paza bun, avand un latrat rasunator si staruitor, care da senzatia intrusilor ca este un caine cu mult mai mare. Nu le place sa fie lasati singuri si au tendinta de a sari sa muste daca sunt luati prin surprindere sau provocati.
Lhasa Apso are un simt al auzului foarte bine dezvoltat. Femelele sunt bune mame.
Relatiile cu familia si casa
Lhasa este un companion si un protector nativ. Rasa tanjeste dupa compania omului, dar nu este foarte tolerant cu copiii de varste fragede. Lhasa Apso este cel mai fericit cand este crescut ca si caine de companie. Lhasa poate convietui fara probleme cu alti caini, atata timp cat beneficiaza de compania umana, dar are tentatia de a se lua la harta cu acestia.
Lhasa Apso este o alegere buna pentru persoanele care stau in apartamente la bloc, fiind foarte activ in interiorul caminului, astfel ca nu va fi trist daca nu puteti sa-i oferiti o curticica.
Dresajul
Lhasa este, in general, un caine supus si ascultator, care poate fi usor de educat si dresat. Unele exemplare au tendinta de a fi independente, putand avea anumite dificultati in urmarea comenzilor. Lhasa va executa in cele din urma ceea ce i se cere, dar va necesita putin timp pentru a se gandi inainte.
Aspecte particulare
Blana lunga si deasa a Lhasa necesita o ingrijire periodica pentru a preveni incurcarea si matuirea acesteia. Blana se imparte in doua de-a lungul coloanei vertebrale, cazand de fiecare parte. Nu este necesara trimarea sau tunderea la piele, ci simpla pieptanare o data pe zi pentru a preveni incalcirea parului este suficienta. Unii proprietari opteaza pentru scurtarea blanii pentru a le usura intretinerea acesteia. Rasa naparleste moderat. Aveti in vedere ca atunci cand va faceti timp pentru perierea zilnica sa verificati si sa toaletati, daca este necesar, si ochii si urechile.
Unele exemplare au tendinta de a fi peste masura de protective si agresive astfel ca socializarea timpurie si dresajul de supunere sunt extrem de recomandate. Independenta rasei poate conduce la probleme de comportament, dar cu o disciplina ferma si cu afectuozitate, aceste probleme pot fi prevenite.
Boli si afectiuni curente
Lhasa Apso este per ansamblu un caine robust si rezistent, dar anumite afectiuni au fost semnalate cu o frecventa crescuta.
Urolitiaza este o afectiune care afecteaza tractusul urinar avand ca rezultat formarea pietricelelor la nivelul vezicii urinare.
Luxatia patelei este o tulburare care afecteaza patela (rotula). Entropionul este o problema a pleoapei in care marginea libera a acesteia se rasuceste spre globul ocular. Genele de la nivelul marginii libere a pleoapei irita suprafata globului ocular, putand duce la probleme mult mai grave.
Keratoconjunctivita sicca este o afectiune a ochiului care apare in situatia in care se diminua sau este absenta productia de lacrimi.
Displazia renala este o anomalie de dezvoltare a rinichilor. Problemele apar, de obicei, cand animalutul este mai mic de un an si includ diminuarea apetitului, oprirea in crestere, slabire, letargie, polidipsie, poliurie si voma.
In plus, Lhasa Apso este predispus dermatopatiilor alergice, ulcerelor corneene si prolapsului glandei anexe a pleoapei a III-a.
Speranta medie de viata la Lhasa Apso este in jur de 15 ani.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu