29 nov. 2011

Labrador Retriever

Labrador Retriever
Prietenos, tandru si plin de viata, Labrador Retriever-ul a devenit unul din cei mai populari caini din Statele Unite. Pe plan istoric, aceasta rasa "sportiva" de talie mare a fost utilizata pentru vanarea si recuperarea pasarilor si, abia recent, acest caine a devenit cunoscut ca si caine de companie. Retriever-ul este extrem de aperciat datorita naturii sale sufletiste, accesibilitatii de a fi dresat si inteligentei.Labrador Retriever-ul a fost clasata a cea mai buna rasa a anului 2005, potrivit American Kennel Club.

Istoricul si originea

Labrador Retriever-ul isi are originile din Newfoundland si nu din Labrador, asa cum ii sugereaza numele, desi ambele regiuni sunt localizate in estul Canadei. Este posibil ca, confuzia geografica sa fi condus la denumirea rasei. Date exacte cu referire la cum a ajuns rasa sa populeze Newfoundland nu sunt cunoscute. Prima consemnare inscrisa cu privire la rasa, respectiv, o scrisoare redactata de un calator prin acea regiune, dateaza din 1822. Pescarii au adus rasa in Marea Britanie la inceputurile secolului al XIX-lea. Initial, cainii erau impartiti intr-o varietate cu blana abundenta, lunga cunoscuta ca si Newfoundland de talie mare si o varietate cu blana aspra, mai scurta numita Newfoundland inferior sau cainii Sf. Ion. Labrador Retriever-ul din zilele noastre se trage, probabil, din acest caine al Sf. Ion, iar rasa cunoscuta acum ca si Newfoundland din Newfoundland de talie mare.
Rasa nu a fost, initial, utilizata ca si caine de companie. Mai degraba, Retriever-ii au fost crescuti, in mod exclusiv, ca si vanatori, o sarcina pentru care ei posedau calitati superioare. Labrador Retriever-ul a fost, in mod oficial, acceptat in English Kennel Club in 1903 si in American Kennel Club in 1917.
De-a lungul anilor, Golden Retriever-ii au devenit utili ca si caini-calauza pentru orbi, surzi sau alte persoane cu diferite handicapuri datorita inteligentei, disciplinei si temperamentului lor echilibrat, precum si datorita abilitatii lor de a se intelege de minune cu oamenii. Ei sunt antrenati ca si caini de terapie pentru a aduce alinarea persoanelor internate in azile si a copiile cu tulburari de natura emotionala.
Fortele militare si politia au intrebuintat aceasta rasa pentru rafinamentul mirosului lor in luarea urmei criminalilor, drogurilor, armelor, bombelor si pentru identificarea persoanelor prinse sub daramaturile produse in urma cutremurelor sau in urma altor dezastre.
Grupa: caini de vanatoare sau caini de agrement - sportivi (AKC).
Rasa este recunoscuta de urmatoarele organizatii si oficii internationale: CKC, FCI, AKC, UKC, KCGB, CKC, ANKC, NKC, NZKC, CCR, APRI, ACR.

Aspectul exterior si dimensiunile

Exista doua tipuri de labradori, englezesc si american.
Rasa englezeasca de Labrador, provine din Anglia, din fondul britanic al rasei. Aspectul lor exterior este diferit, fiind masivi si butucanosi.
Rasa americana de Labrador provine din fondul american de labradori, fiind mai inalti si mai uscativi.
Labrador Retriever-ul un caine de talie medie, puternic, bine-legat, mai lung decat inalt care poseda o conformatie echilibrata, atletica, cu simturi bine dezvoltate, aspecte ce-i permit sa-si indeplineasca indatoririle de caine de vanatoare recuperator, precum si de membru al familiei.
Labrador Retriever-ul prezinta un cap lat, nas proeminent si un stop pronuntat. Gatul este musculos si puternic. Ochii sunt castanii sau caprui, cu o expresie inteligenta. Urechile de dimensiuni medii sunt pendulante. Membrele sale prezinta o structura osoasa bine definita, terminandu-se cu labe prevazute cu o membrana interdigitala, mai dezvoltata decat in cazul altor rase, care ii ajuta la inot.
Blana este dubla, scurta, aspra, deasa si impermeabila, cu un colorit divers: negru, galbui si ciocolatiu. Se spune ca ar mai fi o varietate argintie sau gri pe care AKC o considera o nuanta de ciocolatiu. Aceasta culoare este foarte controversata. Unii specialisti considera ca ar fi rezultatul incrucisarii cu Weimeriner, in timp ce altii sunt de parere ca ar fi rezultatul unei mutatii genetice.
Rasa prezinta o coada „de vidra" care este groasa la baza si ia o forma conica spre varf, fiind acoperita in totalitate cu par.
Liniile pentru concursuri si expozitii sunt mai masive si mai docili ca si temperament, decat liniile de teren.
Labrador-ul adult prezinta o inaltime la greaban de 56-61 cm la mascul si de 53-58 la femela si o greutate de 27-34 kg la mascul si de 25-32 kg la femela. Unii masculi pot atinge o greutate de pana la 45 kg si chiar mai mult.

Personalitatea

Labrador Retriever-ul este un caine afectuos, simpatic si rabdator, foarte inteligent, loial, inimos si entuziast. Plin de viata si bland, ii place sa se joace, in special in apa. Adora sa inoate.
Labradorul are un temperament echilibrat, sunt caini prietenosi si minunati cu copiii si tolerant cu alti caini. Sunt caini usor de educat si dresat. Unii dintre ei pot fi rezervati cu strainii, daca nu socializeaza de timpuriu, inca din copilarie. Rasa este recunoscuta pentru firea sa maleabila, prietenosa.
Labrador-ul este dornic sa-si multumeasca stapanul si, de obicei, nu este agresiv fata de om sau alte animale. Pot deveni distrugatori, daca sunt lasati mult timp singuri. Aveti in vedere sa educati labradorii inca de mici sa nu traga in lesa, pentru ca au gatul foarte puternic si pot face asta cu brio. Labradorii sunt un pic mai dominanti si mai independenti in comparatie cu Golden Retriever-ul. Labradorul englezesc este un caine mai calm si mai putin activ, dar se maturizeaza mai rapid in comparatie cu labradorul american.
Talentele sale sunt: vanatoarea, luarea urmei, recuperarea, posibilitatea de a fi caine de paza, politist, detectarea drogurilor, ghid pentru orbi, caine de serviciu pentru invalizi, cautare si salvare, caine de sanie, agilitate si extrem de docil.

Relatiile cu familia si casa

Labrador Retriever-ul este un caine suficient de bland si de tandru pentru a convietui cu copii, desi cateva linii ale rasei s-au dovenit a fi oarecum hiperactive. Cainele va impartit caminul cu alt caine daca este introdus si socializeaza cu acesta inca din copilarie, dar in acelasi timp are tendinta spre gelozie.
Nu sunt cei mai buni caini de paza intrucat nu sunt extrem de suspiciosi si pot fi pacaliti de un gest prietenos al unui strain. Ravnesc atentie din partea stapanului si au nevoia sa simta ca sunt o parte a familiei. Vor fi multumiti sa traiasca intr-un apartament, daca sunt plimbati suficient. Sunt moderat activi in interiorul caminului si vor fi cei mai fericiti daca beneficiaza de un spatiu pentru joaca (o curte de dimensiuni medii).

Dresajul

Labrador Retriever-ii sunt caini inteligenti si adora sa invete. Majoritatea Labrador-ilor pot incepe dresajul de la varsta de 6-8 luni. La aceasta varsta pot sustine cate 10 minute de antrenamente, de doua ori pe zi. Daca cainele nu este receptiv din punct de vedere fizic si mental, atunci el este inca prea mic pentru a incepe dresajul. Daca cainele are un comportament neadecvat, atunci mustrarea trebuie sa fie consecventa si proportionala cu fapta.

Aspecte particulare

Blana acestui caine,  neteda si scurta este usor de intretinut, perierea si pieptanarea cu o perie mai dura, din par de porc, fiind suficiente. Acordati o atentie deosebita parului profund si in perioadele de naparlire, sezoniere. Sunt caini care naparlesc moderat. Imbaierea sau samponarea cu sampon uscat se va face numai cand este necesar.
Labrador Retriever-ii sunt excelenti inotatori, calitate sustinuta de membrana interdigitala de la nivelul degetelor si de blana impermeabila. Este de asemenea un caine pasionat de vanatoare.
Sunt caini energici, fiind incantati sa se joace si sa-si satisfaca serviciul la care sunt supusi. Din nastere, Labrador Retriever-ul este sarguincios si necesita un antrenament regulat si multa miscare. Ar trebui sa li se stabileasca numarul de plimabari pe zi si sa nu li se permita sa ramana inactivi sau sa manance peste masura. Realizand o medie, un caine supraponderal va muri mult mai devreme decat un caine activ, in forma. Cainele poate deveni abatut si distructiv, daca nu i se permite sau nu este incurajat sa faca miscare.

Boli si afectiuni curente

In general, Labrador-ii Retriever sunt caini sanatosi cu cateva probleme de sanatate. Totusi, urmatoarele afectiuni si tulburari au fost semnalate:
Torsiunea (dilatatia) gastrica este o afectiune brusca ce pune in pericol viata cainelui, asociata umplerii stomacului cu aer si torsionarii acestuia. 
Displazia de sold este o malformatie a articulatiei coxofemurale ce are ca rezultat durerea, schiopatura si artrita consecutiva.
Degenerarea retiniana progresiva este o afectiune care determina degenerarea celulelor nervoase de la nivelul retinei. Tulburarea poate duce la orbire.
Hemangiosarcomul reprezinta un tip de cancer care afecteaza primar splina, ficatul sau cordul (inima).
Epilepsia este o afectiune a sistemului nervos care se dezvolta intre varsta de 2-5 ani.
Displazia valvei tricuspide este o maladie congenitala de dezvoltare asociata unei valve de la nivelul inimii.
Alte afectiuni care sunt intalnite in mod frecvent la labradori in comparatie cu alte rase sunt displazia de cot, osteocondroza, seboreea, punctele fierbinti, diabetul si hipotiroidismul. Labradorii sunt, de asemenea, susceptibili la dezvoltarea melanomului (un tip de cancer).
Labradorii care vaneaza sau innoata sunt predispusi la implantarea corpilor straini in urechi sau sub pleoape si la infectii ale urechilor.
Durata medie de viata a Labrador-ilor Retriever este de 10-13 ani.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu