16 feb. 2014

Rabia canina

Rabia sau turbarea, cum este cunoscuta popular, este o boala infectioasa virala, fatala, provocata de virusul rabic. Acesta afecteaza sistemul nervos atat la om cat si la animale. Boala are o evolutie rapida, faza finala a acestei afectiuni fiind intotdeauna moartea. O alta denumire a a bolii este hidrofobia (frica de apa).
Desi toate animalele sunt receptive la virusul rabic, dintre animalele domestice cel mai predispus este cainele (aproape 90% dintre cazuri).
La caini, perioada de incubatie variaza intre 15 si 60 zile. Ulterior, rabia evolueaza rapid si are doua forme clinice: forma furioasa si forma paralitica.

Transmitere


Rabia se transmite de obicei prin muscatura, de la animalul bolnav la alte animale sau la om. O alta metoda de transmitere este prin contactul la nivelul unei rani deschise cu saliva unui animal infectat.
Atentie! Animalele contaminate transmit boala prin saliva chiar si cu 10 zile inainte de aparitia primelor simptome.
Simptome

Asa cum spuneam si mai sus, rabia se manifesta de obicei in doua forme: forma furioasa si forma paralitica. Spre deosebire de forma paralitica, in care, inafara de paralizie, animalul nu prezinta niciun fel de semn al bolii, forma furioasa se manifesta in trei etape.
Prima etapa a acestei forme de rabie, etapa prodomica, dureaza maximum doua zile si deseori trece neobservata. In aceasta etapa apare schimbarea brusca de comportament. In general, cainii sociabili si jucausi pot deveni agresivi si apatici sau invers, cei agresivi devin blanzi. Cele mai intalnitesimptome de rabie sunt: lipsa fricii de oameni, neliniste, excitabilitate si salivare in exces. Un caine turbat, aflat in aceasta etapa o bolii, va consuma corpi straini sau substante ce nu sunt comestibile si va manifesta o sete excesiva. Frica de apa (hidrofobia) apare numai la om.
A doua etapa, faza de stare, se manifesta prin simptome ca: excitabilitate extrema, schimbarea vocii siagresivitate excesiva. Aceasta etapa dureaza de obicei intre doua si sase zile si se incheie cu paralizia faringelui. In aceasta perioada cainii turbati devin extrem de violenti si, daca sunt lasati liberi, ataca atat animale cat si oameni, de obicei prin surprindere, fara sa latre.
Ultima etapa, faza de paralizie, dureaza de la una la trei zile si se manifesta prin paralizia corzilor vocale, dilatatia pupilara (midriaza) si paralizia intregului corp, incepand cu membrele posterioare.
Al doilea tip de rabie, forma paralitica, denumita popular turbarea muta, se deosebeste de forma furioasa prin faptul ca animalele nu prezinta nicio schimbare de comportament. Cainii afectati de aceasta forma de rabie sunt abatuti si au privirea confuza, nu sunt periculosi deoarece din cauza paraliziei muschilor faringelui acestia nu pot nici musca, nici inghiti. Aceasta forma de rabie se manifesta rapid, decesul survenind intre doua si patru zile de la infestare, timp in care paralizia, la inceput usoara se extinde rapid in tot corpul.
Prevenire
Singura metoda de profilaxie a rabiei este vaccinarea antirabica. La caini, vaccinul antirabic este obligatoriu prin lege si trebuie repetat anual. Este bine de stiut ca perioada de validitate a vaccinului antirabic incepe dupa o luna de la vaccinare.
Retineti! Daca animalutul dumneavoastra a intrat in contact sau a fost muscat de un animal suspect, trebuie sa il duceti de urgenta la medicul veterinar. De asemenea, daca ati fost muscat de un animal infectat trebuie sa va prezentati cat mai repede la medic, deoarece la om, rabia poate fi vindecata atata timp cat tratamentul incepe in perioada de incubatie a bolii, in primele trei saptamani.
Toate animalele domestice pot contacta virusul rabic insa cel mai predispus este cainele iar dupa el pisica. De regula acestea iau virusul de la alte animale contaminate, cel mai adesea animale salbatice, in special de la cele carnivore.
Animale salbatice care pot transimte virusul rabic: vulpe (cea mai mare frecventa in Europa), lup, lilieci si altele.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu