16 feb. 2014

Cele mai periculoase boli la caini

Câinii pot suferi de o varietate de boli, dar rabia, răpciugă, Dirofilaria immitis, torsiunea gastrică sau meteorismul şi parvovirus sunt extrem de periculoase pentru sănătatea lor.

Prin modul lor de viaţă câinii sunt expuşi mult mai mult decât oamenii la o serie de boli ce pot avea consecinţe foarte grave, dar bolile enumerate mai sus fac parte dintr-un top al celor rnai grave afecţiuni întâlnite la câine.Vaccinările corespunzătoare, vizitele regulate la medicul veterinar, o bunăcunoaştere şinformare asupra a tot ceea ce ţine de rasa de câine pe care o aiîn creştere, reprezintă un multiplu esenţial în menţinerea sănătăţii câinelui tău.

Rabia

Rabia este o boală virală contractată de la alte animale turbate. Virusul atacăsistemul nervos central al câinelui şi se răspândeşte prin intermediul salivei. Pe măsură ce boala progreseazăîncep să apară şsimptomele diverse. Laînceput, câinele va afişa schimbări minore în comportament, respectivfebră şi reflexe lente ale ochilor. De obicei, în următoarea etapăcâinele va afişa un comportament tot mai agresiv şi violent, va lătra excesiv şi va prezenta o stare de iritabilitate si agitaţie, în ultima etapă, sau am putea spune cea mai avansată, câinele îşi va pierde total controlul asupra motricitatii, începând să aibămişcări haotice, nemaiputând să-şi coordoneze în niciun fel mişcările. Pentru tratament există un vaccin valabil pentru uzul uman, unul pentru uz canin nefiind încă elaborat. Mulţi câini afectaţi de acesta boală sunt eutanasiaţi.

Răpciugă

Răpciugă este o altă boală canină gravă, pentru care, din păcate, nu există încă un tratament. Considerată a fi una dintre cele mai grave afecţiuni cu care se poate confrunta un câine, boala este contractată dinfecalele contaminate ale altor câini deja infectaţi. Câinii adulţcare contractează această boală au o şansă de supravieţuire de cincizeci la o sutăîn timp ce puii au o rată de mortalitate de aproape şaptezeci şi cinci, chiar optzeci la sută. Simptomele includ diaree, congestie la nivelul pieptului, ochi înlăcrimaţi si scurgeri ale nasului si tuse. Pe măsură ce boala progresează, aceasta atacă sistemul central nervos al câinelui, ducând laparalizie şi posibil si la deces.

Dirof ilaria immitis

Dirofilaria immitis este o boală parazitară care este contractată prin muşcătura de ţânţari. Acesta este un parazit care se multiplică în celule care se divid foarte rapid. Astfel, boala tinde să afecteze mai mult puii decâtcâinii adulţi. Parazitul va provoca infecţii la nivelul camerelor inimii, iar prin artere infecţia va fi condusă în plămânii câinilor. Simptomele încep cu o tuseuşoară si cu oboseală şîn cazul îcare acestea rămân netratate, se poateînrăutăţi boala, ducând la insuficienţă cardiacă congestivăToţi puii ar trebui să fie vaccinaţîmpotriva acestui parazit pentru a preveni infecţia.

Torsiunea gastrică sau meteorismul

Torsiunea gastrică sau meteorismul este o afecţiune gravă canină care implică un fel de răsucire sau torsiune a stomacului câinelui din cauza supraalimentării. Această stare gravă este o cauză comună pentru moartea a numeroşi câini. Răsucirea stomacului nu duce doar la o reducere de aprovizionare a ţesutlui cu sânge, determinând rapid necroza, cicreează şi capcane de gaze care provoacă dureri enorme urmate de o moarte relativ rapidă. Prin urmare, această stare trebuie să fie tratată cât mai urgent posibil. Simptomele includ o stare de nelinişte şi depresie. Mai predispuşi la această boală sunt câinii în vârstă, câinii slabi sau subponderali si câinii cu un temperament agresiv sau cu manifestări de anxietate. Deasemenea, câinii care mănâncă repede sau au doar o masă pe zi sunt suspectaţi că pot strânge acumulări prea mari de gaze îstomac.

Parvoviroza

Considerată a fi o boală mortală, parvoviroza atacă intestinele câinelui. Simptomele includ scăderea apetitului alimentar, diaree severă sângeroasă,vărsături şi depresie. Aceste simptome pot apărea rapid, în termen de câteva ore de la infestare. Moartea poate surveni în termen de câteva zile.Parvoviroza este contractată prin intermediul fecalelor contaminate care se găsesc înaturăîn condiţii favorabile, virusul poate trăîn această starepână la câteva luni. Parvoviroza poate fi prevenite numai îcazul în care câinii sunt vaccinaţînainte de infestare, în cazul îcare boala a fost deja contractatăcei mai mulţi câini trebuie să fie agresiv trataţi cu antibiotice şi cufluide subcutanate, în caz contrar aceştia vor muri de deshidratare. 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu