2 dec. 2011

Cum ingrijesti un papagal bolnav

Animale fragile, pasarile crescute in captivitate au nevoie de multa atentie si ingrijire pentru a-si mentine sanatatea.
Adesea, bolile lor pot lua intorsaturi periculoase si pot duce la deces, in lipsa unei interventii prompte sau a ingrijirilor corespunzatoare. Tu stii cum sa ai grija de papagalul tau bolnav? Descopera, in continuare, cateva sfaturi utile!

In primul rand, este esential sa apelezi la medicul veterinar de indata ce remarci un comportament ciudat la papagalul tau. Doctorul este cel mai in masura sa ii ofere un tratament adecvat si sa iti vindece pasarea de companie.

Cu toate acestea, atunci cand nu poti duce papagalul imediat la medic sau pasarea necesita ingrijiri la domiciliu pentru a se recupera, iata de ce anume trebuie sa tii cont:

1. Izolarea de alte pasari

Pentru inceput, in cazul in care detii mai multe pasari, izoleaza papagalul bolnav de celelalte zburatoare pentru ca acestea sa nu fie afectate, la randul lor, de o eventuala infectie. Nu uita, de asemenea, sa plasezi papagalul intr-o zona linistita a casei.


2. Temperatura

Pasarile isi consuma o buna parte din energie si resurse metabolice pentru a-si mentine temperatura corpului. De aceea, pentru a nu agrava starea precara de sanatate a papagalului tau, asigura-te ca acesta beneficiaza de o temperatura suficient de ridicata asfel incat sa se simta confortabil. Papagalul tau se va simti foarte bine la o temperatura de circa 29 grade Celsius, plasat departe de curentii de aer.

Daca optezi sa incalzesti colivia cu ajutorul unui bec amplasat in apropierea acesteia, asigura-te ca lumina nu cade direct pe papagalul tau si ca locuinta pasarii tale nu cuprinde zone care s-ar putea incinge si i-ar putea cauza, astfel, probleme suplimentare.

3. Umiditate

Un alt factor important de care ar trebui sa tii cont este nivelul de umiditate. In special daca papagalul tau sufera de o boala respiratorie, o umiditate ridicata iti va ajuta pasarea sa respire mai bine. Un vaporizator este solutia ideala, insa ai putea folosi, la fel de bine, si un umidificator.

4. Lichide

Un papagal bolnav risca sa se deshidrateze cu usurinta, in special daca nu se poate deplasa pentru a-si procura singur lichidele necesare, are febra sau probleme digestive. In cazuri extreme, medicul veterinar ii va administra lichide sub piele, insa, atunci cand ingrijirea pasarii cade in sarcina ta, asigura-te ca papagalul este bine hidratat oferindu-i lichide cu o lingurita sau seringa. Cu ce il poti hidrata? Spre exemplu, cu suc de mere sau struguri, cu apa plata cu putin zahar sau miere sau cu solutii medicinale, recomandate de doctor.

5. Hrana

La fel de importanta precum lichidele este si hrana de care papagalul tau are nevoie atunci cand este bolnav. Mancarea bogata in carbohidrati este ideala pentru o pasare slabita, intrucat este usor de digerat. Pe langa produsele existente in comert, speciale pentru papagali, ii mai poti oferi mancare pentru bebelusi, orez cu cereale pentru copii, miere, crema de grau, suc de papaya sau nectar, suc de fructe (mai putin de portocale). Ofera-i, periodic, hrana cu lingurita sau seringa, asigurandu-te ca papagalul mananca o cantitate suficienta astfel incat problemele sale de sanatate sa nu se agraveze.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu