Malamut de Alaska |
Malamutul este un caine foarte loial, prietenos si atasat de om, in special de copii. Este foarte inteligent, dar foarte independent si incapatanat, cu o personalitate puternica, foarte independent. Are nevoie de un stapan care sa fie "liderul haitei", sa fie autoritar si ferm , de asemenea are nevoie de foarte mult exercitiu fizic, pentru a-si exersa atat fizicul, cat si mintea.
Aspecte particulare
Malamutul nu este un caine prost, cum gresit pot crede unii. Din contra, estre chiar foarte inteligent, dar oamenii fac greseala sa il catalogheze gresit, datorita dificultatii de dresaj a lor. Cheia succesului in dresajul lor este a-i mentine interesati, a le provoca si exersa inteligenta, deoarece, se plictisesc foarte repede.
Cel mai probabil , un Malamut stie ce vrei de la el, dar pur si simplu nu vrea sa execute. Malamutul este un caine foarte curat si relativ lipsit de miros. El se curata singur, ca o pisica. De exemplu, daca se murdareste de noroi, se va curata singur. De aceea, imbaierile nu sunt necesare foarte frecvent. Este recomandat sa se faca 1-2 bai pe an cel mult.
Boli si afectiuni curente
"Nasul de zapada", este descris ca pete roz sau rosii, pe trufa neagra si apare frecvent in cadrul raselor nordice. Aceste pete pot sa dispara in sezonul cald si sa reapara iarna, nefiind considerat c o conditie patologica. Problema principala cu aceste depigmentari este riscul aparitiei cancerului, deoarece pielea depigmentata de pe aceste regiuni este mult mai expusa la arsurile solare. De aceea , este recomandat ca aceste regiuni depigmentate sa fie acoperite periodic cu o crema protectoare, pentru a preveni riscul aparitiei bolii canceroase.
O alta problema care poate aparea este caderea blanii pe unele locuri, pe care pielea este rosie, iritata. Acestea pot apare mai ales datorita alimentatiei, Malamutul fiind un caine care nu face fata unei diete prea bogate si picante.
Dilatatia gastrica este o alta afectiune comuna cainilor de talie mare, cu toracele adanc. Este o conditie care poate pune in pericol viata cainelui, daca nu se intervine rapid. Mecanismul consta in umflarea stomacului cainelui, datorita acumularii de gaze sau lichide, odata cu balonarea, putand apare si torsiunea in jurul propriei axe. Daca torsiunea se face cu mai putin de 180 grade, se numeste torsiune, iar daca se roteste cu mai mult de 180 grade, se numeste volvulus. Dilatatia gastrica acuta, neurmata de torsiune, se poate remedia singura in cateva minute , dar volvulusul sau torsiunea sunt urgente chirurgicale, trebuie remediate imediat. Sansele de recidiva sunt de 50 %.
Problemele oftalmologice intalnite sunt atrofia retiniana progresiva si atrofia retiniana de origine centrala. Mai apare hemeralopia sau "orbirea la lumina zilei". Toate aceste probleme sunt determinate genetic. De aceea, potrivirea atenta a perechilor de reproducatori este foarte indicata.
Displazia de sold este o alta problema genetoca care afecteaza malamutul. Aceasta consta intr-o laxitate a femurului in cavitatea acetabulara, articulatiile soldului isi piers astfel taria. Aceasta poate conduce la dureri mari si schiopaturi severe. Displazia de sold este considerata a fi moderat transmisibila genetic. Se recomanda executarea radiografiilor de control, inainte de folosirea la reproductie a exemplarelor adulte de Malamut.
Condrodisplazia este o alta afectiune cu determinism genetic, intalnita in special la linia Loot. Afectiunea consta in intarzierea dezvoltarii endocondrale, in procesul formarii oaselor. Exista diferite teste pentru depistarea acestei afectiuni, cum ar fi radiografiile si analizele sanguine, deoarece gena recesiva care produce condrodisplazia pare sa afecteze si celulele sanguine, producand o anumita anemie.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu