29 nov. 2011

Golden Retriever

Golden Retriever
Golden Retriever-ii au fost odata caini de vanatoare populari in Scotia. Golden Retriever-ii au fost in mod consecvent in varful listei celor mai indragiti caini de companie adresati familiei. Adesea, asociati cu copii si viata suburbana, si cu dragostea lor fata de apa, precum si cu abilitatea innascuta de salvatori, de recuperatori, Golden Retriever-ii au fost, de asemenea, excelenti parteneri la partidele de vanatoare. Golden Retriver-ul a fost una dintre rasele din top 10 in anul 2005.

Istoricul si originea

Primele inscrieri istorice cu privire la Golden Retriever dateaza de la inceputurile anilor 1800, cand rasa era un caine de vanatoare popular in Scotia. Rasa a fost creata in peninsulele britanice, cel mai probabil in urma incrucisarii unui retriever cu parul lung, bej, a Tweed Water Spaniel-ilor cu par scurt, a altor spaniel-i, setter-i si chiar a Newfoundland-ului sau Bloodhund-ului. Rasa si-a facut pentru prima data aparitia intr-o expozitie canina sub denumirea de Golden Flat-Coat. Ca si caine de talie medie, robust, rasa a fost apreciata pentru abilitatea sa de a vana atat pe teren, cat si in apa. Vanatorii ii admirau calitatile atletice si sarguinta, in timp ce membrii familiilor lor ii apreciau caracterul prietenos si tandru. La sfarsitul anilor 1800, Golden Retriever-ul era bine cunoscut in America de Nord si a fost inregistrat in American Kennel Club in 1925.
De-a lungul anilor, Golden Retriever-ii au devenit utili ca si caini-calauza pentru orbi, surzi sau alte persoane cu diferite handicapuri datorita inteligentei, disciplinei si temperamentului lor echilibrat, precum si datorita abilitatii lor de a se intelege de minune cu oamenii. Ei sunt antrenati ca si caini de terapie pentru a aduce alinarea persoanelor internate in azile si a copiile cu tulburari de natura emotionala.
Grupa: cainilor de vanatoare sau sportivi - de agrement (AKC).
Rasa este recunoscuta de urmatoarele organizatii si oficii internationale: CKC, FCI, AKC, UKC, KCGB, CKC, ANKC, NKC, NZKC, APRI, ACR.

Aspectul exterior si dimensiunile

Golden Retriever-ul este un caine de talie medie, robust, bine proportionat, cu un cap moderat de rotund, mai mult lat decat lung si ochi in diferite nuante de maron, cu gene inchise la culoare. Botul este conic, dar lat, prevazut cu un nas de culoare neagra. Stopul frontal este evident. Urechile sunt de dimensiuni medii, triunghiulare si pendulante, cazand pana aproximativ la nivelul falcii. Gatul si coapsele sunt musculoase. Pieptul este adanc. Coada este lunga, dar niciodata racusita, imbracata de un par abundent, care ii da aspectul unui steag.
Parul exterior impermeabil este gros, dens si moale, desi nu prea matasos. Puful de blana este moderat de dens. Asa cum indica si numele rasei, culoarea robei este aurie sau o nuanta apropiata de auriu. Parul mai lung de o nuanta mai deschisa, cunoscut ca si coama, este prezent pe fata posterioara a membrelor anterioare si coapsa, abdomen, pe jumatatea anterioara a gatului si pe partea inferioara (de dedesubt) a cozii. Blana nu trebuie sa fie roscata.
Golden Retriever-ul adult prezinta o inaltime la greaban de 56-61 cm la mascul si 51-56 cm la femela si o greutate de 27-36 kg la mascul si 25-32 kg la femela.

Personalitatea

Golden Retriever-ul este un companion plin de viata si afectuos cu o personalitate calina. Daca nu ar fi de talie medie, Golden Retriever-ii ar fi "caini de poala" (lapdog). Desi, in general, nu este un caine zgomotos, acest animal de casa va anunta sosirea vizitatorilor. Foarte usor de educat si dresat, Golden Retriever-ul va fi intotdeaua rabdator si gentil cu copiii. Sunt loiali, dragalasi si doritori de a-ti face mereu pe plac.
Prietenos cu toata lumea, inclusiv cu alti caini, Golden Retriever-ul are instincte diminuate de caine de protectie. Desi e putin probabil sa atace, Golden-ul este un caine de paza bun, atentionand sonor in cazul apropierii vreunui strain. Acest caine trebuie sa fie in permanenta in centrul atentiei oamenilor pentru a fi pe deplin fericit. Daca este izolat de oameni sau lasat singur perioade lungi de timp, Golden-ul poate deveni rautacios si neascultator. Pot fi exuberanti si distrugatori cand se plictisesc. Printre talentele Golden Retriever-ului se numara: vanatoarea, luarea urmei, recuperarea diferitelor obiecte, detectarea narcoticelor, indrumarea persoanelor cu handicapuri (orbi, surzi, etc.), agilitatea si perspicacitatea. Sunt foarte buni caini inotatori.

Relatiile cu familia si casa

Golden Retriever-ul este un excelent caine de companie adresat familiilor cu copii sau alte animale de casa. Acest caine este o alegere potrivita pentru cei care detin pentru prima data un animal de companie demonstrand ca proprietarul este capabil sa intretina un caine de talia si forta sa. Va fi multumit sa traiasca intr-un apartament, daca i se va acorda suficient timp pentru miscare. Sunt moderat activi in interior si se vor multumi cu cel putin o curte de dimensiuni medii.

Dresajul

Golden Retreiver-ul este un caine inteligent si foarte usor de dresat. In afara de faptul ca sunt vanatori excelenti, aceasta rasa a fost antrenata pentru a acompania persoanele invalide (caini-calauza pentru orbi). Golden Retriever-ii au fost, de asemenea, utilizati pentru detectarea drogurilor si in actiunile de cautare si salvare.

Aspecte particulare

Golden Retriever-ii care vaneaza pe uscat si carora li se permite sa inoate necesita o atentie speciala. Alergarea prin paduri poate determina ca corpurile straine de dimensiuni mici cum ar fi ciulini si alte plante sa patrunda sub pleoape sau in urechi. Suprafata ochiului sau urechea cainelui pot deveni iritata si inflamatea.
Golden Retriever-ii trebuie, de asemenea, sa beneficieze de un periat regulat cu o perie din par de porc, o data pe zi daca este posibil, acordand o atentie deosebita pufului profund, des. Perierea contribuie la mentinerea unei blani sanatoase si lucioase a cainelui si la diminuarea caderii parului. Acesta este, de asemenea, un moment oportun pentru a descoperi eventualele mite de par care pot fi neplacute pentru cainele dumneavoastra de companie. Este mai sigur ca latele lungi din blana cainelui sa fie indepartate de un frizer profesionist sau un medic veterinar. In perioadele de naparlire sezoniera, parul va fi periat mai des. Toaletarea robei se va face cu sapun uscat sau prin imbaiere numai cand este necesar.
Golden Retriever-ul necesita miscare zilnica, adorand sa recupereze mingiile sau alte jucarii. Astfel, miscarea necesara este foarte usor de asigurat. Acest caine trebuie plimbat suficient si nu-l hraniti in exces, pentru ca are tendinta la supraponderabilitate.

Boli si afectiuni curente

In general, Golden Retriever-ul este un caine sanatos cu putine probleme medicale. Totusi, urmatoarele boli sau afectiuni au fost relatate: Torsiunea (dilatatia) gastrica este o afectiune brusca ce pune in pericol viata cainelui, asociata umplerii stomacului cu aer si torsionarii acestuia.     Displazia de sold este o malformatie a articulatiei coxofemurale ce are ca rezultat durerea, schiopatura si artrita consecutive. Epilepsia este o afectiune a sistemului nervos care se dezvolta intre varsta de 2-5 ani.    Alimentatia necorespunzatoare determina la acest caine o leziune a pielii, cu naparlire si exudat numita "egzema umeda alimentara" . Cataracta determina o pierdere a transparentei normale a cristalinului. Afectiunea se poate produce la unul sau la ambii ochi si poate conduce in timp de pierderea vederii. Diabetul este o afectiune pancreatica asociata unei insuficiente in producerea de insulina. Entropionul este o afectiune a pleoapelor ce implica rasucirea spre interior a marginii libere a acestora. Genele de la nivelul marginii libere a pleoapelor irita suprafata globului ocular, putand duce la probleme mult mai grave.    Hemangiosarcomul este un tip de cancer care poate avea ca rezultat tumori ale vascularizatiei splinei, ficatului sau cordului.    In completare, Golden Retriever-ii sunt predispusi la displazie de cot, dwarfism, osteocondroza, atopie, afectiuni cardiace, boala de sange van Willebrand si diferite tipuri de canceruri. Durata medie de viata este de 10-13 ani.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu