29 nov. 2011

English Pointer

English Pointer
English pointer-ul, cunoscut de asemenea si ub numele simplu de "pointer", este un caine de vanatoare renumit si foarte admirat. Dupa ce ia urma prazii, pointer-ul se opreste instinctiv si pointeaza. Cand cainele se afla in pozitia de pointare, ramane neclintit cu nasul orientat in directia in care se afla vanatul, iar coada este tinuta orizontal, in prelungirea coloanei vertebrale.

Istoricul si originea

Se crede ca English pointer-ul este primul caine utilizat la vanatoare si a fost creat cu multi ani inaintea setter-ilor. Desi, caini asemanatori au fost utlizati, in acelasi timp in diferite state ca Portugalia, Spania, Estul Europei si in peninsulele britanice, se pare ca Marea Britanie este responsabila pentru dezvoltarea aproape in totalitate a rasei. In crearea rasei au fost implicate multe rase printre care un rol important l-au jucat foxhound-ul, ogarii si bloodhound-ul.
Prima mentionare scrisa a pointer-ului dateaza din 1650. La acea vreme, cainii erau utilizati la depistarea iepurilor. Dupa ce pointer-ul descopera iepurii, ogarii erau eliberati pentru prinderea acestora. Odata ce armele de foc au inceput sa fie utilizate de catre vanatori, pointer-ii au devenit recunoscuti ca una dintre cele mai bune rase de caini de vanatoare, deprinse cu tolerarea zgomotului pustii.
Pointer-ul este recunoscut de catre American Kennel Club ca membru al grupei Sporting.

Aspectul exterior si dimensiunile

English pointer-ul este un caine de talie medie. Botul este usor arcuit pentru a ridica nasul care-i serveste la un simt al mirosului performant. Nasul (trufa) este de aceeasi nuanta cu culoare cea mai inchisa a blanii. Ochii English pointer-ului sunt maron inchis, castanii, ruginii sau caprui, iar urechile sunt de dimensiuni medii, purtate lasat, lateral pe langa cap. Corpul musculos al English pointer-ului se termina cu o coada groasa la baza si subtire spre varf.
Inaltimea la nivelul greabanului este de 55-62 cm la mascul si de 54-60 cm la femela, iar greutatea corporala este de 20-30 kg.

Personalitatea

English pointer-ul este un caine de vanatoare inteligent, afectuos si loial. Are un simt al mirosului exceptional, in special pentru detectarea pasarilor. Rasa este un concurent nativ si este rapid si curajos. Sunt nascuti cu un instinct natural pentru vanatoare, iar puii in varsta de circa 8 saptamani incep deja a pointeze.

Relatiile cu familia si casa

English pointer-ul este un caine docil, cu o atitudine placuta si prietenoasa, dar poate deveni incapatanat si neascultator daca nu socializeaza adecvat inca din copilarie. Sunt scandalagii, dar sunt blanzi si toleranti cu copiii. English pointer-ul este un companion loial si un caine de vanatoare care necesita un spatiu extins pentru miscare, dar se va adapta oricarei situatii. Se inteleg bine cu alte animalute de casa, dar trebuie sa fie supravegheati in preajma pasarilor. English pointer-ul va latra la straini, dar nu sunt caini excelenti de paza, deoarece sunt intotdeauna doritori de a face oricui pe plac.

Dresajul

English pointer-ul este un caine usor de educat si dresat datorita inteligentei si dorintei puternice de a-i face proprietarului pe plac. Rasa poate fi in acelasi timp un bun animal de casa, un caine de expozitie si un caine de vanatoare, in special, pentru vanatul cu pene cu un minim de antrenament.

Aspecte particulare

Pointer-ul englez nu necesita o ingrijire speciala. Totusi, ei nu tolereaza frigul foarte bine datorita blanii sale scurte.
Pointer-ul englez prezinta o blana scurta si deasa care nu necesita prea multa ingrijire. Dupa o vanatoare serioasa, labele lor trebuiesc controlate pentru detectarea corpilor straini. O frectionare zilnica a blanii, cu un prosop usor umed, o va mentine lucioasa.

Boli si afectiuni curente

Displazia de sold este o malformatie a articulatiei coxofemurale ce are ca rezultat durerea, schiopatura si artrita consecutiva.
Artrita poate aparea pe masura ce cainele imbatraneste. Este o inflamatie a articulatiilor care antreneaza durere si schiopatura consecutiva.
In plus, desi acestea nu se produc cu o frecventa crescuta, Pointer-ul mai este predispus surditatii si degeraturilor. Nu este necesara o relatia foarte stransa cu un medic veterinar, dar nu ignorati acest aspect.
Durata medie de viata a English Pointer-ului este de circa 13-14 ani.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu