29 nov. 2011

Vizsla

Vizsla
Vizslele sunt animale de companie demne de incredere. Iubitoare, expansiva si tandra, Vizsla este intr-o oarecare masura spontana si distractibila, dar inteligenta si docila. Vizsla are nevoie de un stapan ferm si perseverent. Sunt loiale si blande, dar au multa energie. Prezinta calitati de vantor superioare, dar nu sunt caini de cusca buni. Adora sa socializeze cu familia, si le place sa se joace sau doar sa leneveasca pe canapea.
Dupa Primul Razboi Mondial, Vizsla aproape disparuse, dar imigrantii unguri au adus rasa cu ei in Nordul Americii in jurul anului 1930.
Vizsla ungureasca, referindu-se, de asemenea, la Pointer-ul Unguresc, Vizsla maghiara si la Vizsla Drotszorn maghiara, a fost cainele favorit al nobilimii ungare. Ca rasa veche si respectabila, Vizsla de astazi este un reprezentant de elita al primei vizsla.

Istoricul si originea

Vizsla ungureasca este considerata o rasa veche. Date exacte cu privire la originea si istoricul acestui caine sunt necunoscute, dar inscrierile si gravurile despre rasa arata ca acest caine (sau unul similar) are o vechime de cel putin 1000 de ani.
Vizsla s-a adaptat conditiilor de vreme si tipului de vanatoare caracteristice tinuturilor ungare. Erau foarte populare ca si caini pentru vanarea pasarilor si au fost utilizate ca vanatori, pontatori, precum si la vanatoarea cu soimi. Erau, de asemenea, membrii ai familiei din care faceau parte.
Exista teorii care sustin ca Vizsla descinde din doua rase foarte vechi, respectiv, cainele de vanatoare transilvanean si cainele galben turcesc (astazi disparute). Ulterior, la Vizsla initiala s-a adaugat un nou fond genetic in urma imperecherii cu pointer-ul german cu par scurt si pointer-ul.
Dupa al doilea Razboi Mondial, cand rusii au preluat puterea in Ungaria, ungurii, temandu-se ca rusii ar fi putut decima populatia de Vizsla, deoarece aceasta era un simbol al aristrocratiei, au reusit sa ia cativa caini in tarile in care au imigrat, respectiv in Austria si in alte state incluzant si Statele Unite.
Numele Vizsla in ungureste inseamna pointer. Vizsla este un caine excelent recuperator cu un simt al mirosului foarte bine dezvoltat si un bun vanator pentru vanatul de talie mica si pasari, atat la sol, cat si in regiunile mlastinoase. Astazi Vizsla este un caine de vanatoare popular in Canada si in alte parti, dar rolul sau principal ramane doar acela de a fi un caine de companie.
American Kennel Club inregistra rasa pentru prima data in 1960. Astazi, rasa este recunoscuta de urmatoarele oficii si organizatii internationale: CKC, FCI, AKC, UKC, KCGB, CKC, ANKC, NKC, NZKC, APRI, ACR.

Aspectul exterior si dimensiunile

Vizsla este un caine de vanatoare de talie medie, musculos si bine proportionat. Vizslele prezinta capete late cu boturi conice si nasuri late, maron. Urechile sunt subtiri, catifelate si lungi, pendulante si rotunjite la varfuri. Ochii sai sunt de o culoare un pic mai accentuata decat blana sa. Gatul este musculos, fara salba. Corpul este indesat si bine imbracat cu musculatura, evidentiindu-se un piept adanc. Coada Vizslei este, de obicei, scurtata pana la 30% din lungimea initiala. Membrele anterioare sunt drepte.
Blana ruginie sau galben inchisa a Vizslei poate fi neteda sau sarmoasa. Parul este scurt, des si bine lipit de corp.
Inaltimea: mascul 56-66 cm, femela 51-61 cm
Greutatea: mascul 20-27 kg, femela 18-25 kg

Personalitatea

Vizslele sunt animale de companie demne de incredere. Iubitoare, expansiva si tandra, Vizsla este intr-o oarecare masura spontana si distractibila, dar inteligenta si docila. Vizsla are nevoie de un stapan ferm si perseverent. Sunt loiale si blande, dar au multa energie. Prezinta calitati de vantor superioare, dar nu sunt caini de cusca buni. Adora sa socializeze cu familia, si le place sa se joace sau doar sa leneveasca pe canapea.
Vizslele sunt extraordinar de prietenoase. Se imprietenesc rapid cu copii si invitatii, dar le place sa stea aproape de propriul stapan.
Cand se plictisesc, Vizslelor le place sa sape gropi. Ele, de asemenea, iau in gura orice lucru cu care vin in contact. Atentie la lucrurile uitate neglijent prin casa pentru ca Vizsla le poate acoperi cu bale si par, sau chiar le poate inghiti.

Relatiile cu familia si casa

Vizslele sunt animale de companie adresate familiei, exceptionale. Ele pot trai in apartamente, daca li se acorda un timp suficient de plimbare in fiecare zi si multa atentie. Se impaca bine cu alte animale si copiii, fiind companionii ideali pentru copiii energici. Vizsla este un caine energic, cu o vitalitate extraordinara. Ea are nevoie de timp suficient pentru a alerga si pentru a face miscare in mod regulat. Daca acest caine incepe sa se plictiseasca, el poate deveni distructiv.

Dresajul

Vizslele unguresti sunt gata oricand sa-ti faca pe plac. Sunt foarte inteligente, fapt ce le face foarte usor de dresat. Sunt mari vanatori astfel ca le place sa ponteze si sa aporteze. Exceleaza in agilitate, in probele de teren, precum si in cele de cautare si salvare.

Aspecte particulare

Vizslele, intr-adevar, necesita miscare zilnica si distractie, devenind distrugatoare daca se plictisesc.
Acesti caini poseda abilitatea de a sari foarte sus, astfel ca un gard de minim 180 cm va fi necesar pentru a le impiedica ca paraseasca domeniul.
Unele Vizsle sunt sensibile la unele anestezice si medicamente. Intotdeauna consultati-va cu medicul veterinar inaintea inceperii vreunui tratament la Vizsla.
Blana lor scurta si neteda este foarte usor de intretinut. Perierea cu o perie din par de porc si toaletarea cu sampoane sub forma de pudra cand este necesar sunt tot ceea ce trebuie sa faceti pentru a-i mentine blana in bune conditii. Vizsla naparleste moderat si sezonier. Unghiile trebuie scurtate periodic, iar urechile trebuie controlate si toaletate periodic pentru a preveni dezvoltarea vreunui proces inflamator si sesizarea prezentei corpilor straini (pamant, ariste, etc.).

Boli si afectiuni curente

Ca si in cazul altor rase, desi este o rasa compacta si rezistenta, Vizsla nu este scutita de anumite sensibilitati de natura medicala. Dintre acestea cu o frecventa crescuta au fost semnalate urmatoarele:
Torsiunea (dilatatia) gastrica este o afectiune brusca ce pune in pericol viata animalului asociata umplerii stomacului cu aer si torsionarii acestuia.
Displazia de sold este o malformatie a articulatiei coxofemurale ce are ca rezultat aparitia   durerii, schiopaturii si artritei consecutive.
Epilepsia este o afectiune a sistemului nervos care se manifesta predominant intre varsta de 2-5 ani.
Maladia von Willebrand este o tulburare a sangelui care poate determina sangerarea incontrolabila.
Vizsla este, de asemenea, predispusa hemofiliei, diverselor procese tumorale (hemangiosarcom, osteosarcom, etc), atopiei, dermatitelor. Vizita la clinica veterinara este absolut obligatorie pentru acesti caini de vanatoare.
Durata medie de viata a Viszlei este de 13-15 ani.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu